Belföld

Jeszenszky: nehogy túl drága legyen az olcsó orosz gáz

Putyin magyarországi látogatása önmagában nem elvetendő, de ha nagyon drágán fizetünk az olcsó gázért, nem érdemes megállapodást kötni - mondta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és nagykövet.

Az Antall-kormány egykori külügyminisztere és Orbán volt amerikai és norvégiai nagykövete a hvg.hu-nak adott interjút., amiben többek között arról beszél, hogyha Magyarország abban a helyzetben van, hogy beszéljen az orosz elnökkel, akkor beszélgessen. Érthető az is, hogy jobb gázárat akarunk, ugyanakkor a volt diplomata figyelmeztet is: “ha nagyon drágán fizetünk az olcsó gázért, akkor nem érdemes”.

Más témáról szólva Jeszenszky elmondja, hogy a Norvég Alap ügye meglepte. Norvégiával szerinte nem lett volna szabad összeveszni, mert például könnyebb lenne onnan hozni energiát, mint Azerbajdzsánból, és nem indokolt, hogy a norvég pénzek a Miniszterlnökséghez tartozzanak. “Elég valószínű, hogy ez az ügy a miniszterelnök tudtával folyik. Nem mélyülhetett volna el, ha erről a miniszterelnök nem tud” – mondja Jeszenszky, aki ezzel kapcsolatban megjegyzi, 2002 óta nem beszélt a miniszterelnökkel, pedig több javaslatot is tett a találkozóra, mert “lett volna mit tanácsolni neki”

Az amerikai kitiltási botrányról szólva azt mondja, “semmiképpen sem diplomatikus” a kormánynak az a korábbi felvetése, hogy André Goodfriendnek le kell mondania a diplomáciai mentességről. A volt külügyminiszter figyelmeztet: amikor az Egyesült Államoknak és a nyugati világnak kiéleződött a viszonya Oroszországgal, egy szövetséges nem teheti meg, hogy kilóg a sorból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik