Belföld

Beindul a közmédiás kasza

mtva magyar televízió (mtva magyar televízió)
mtva magyar televízió (mtva magyar televízió)

Az intézménynél működő szakszervezetek nem írták alá a csoportos létszámleépítésről szóló megállapodást.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) két hétig tárgyalt a Központi Üzemi Tanáccsal a csoportos létszámleépítésben érintettek terheinek csökkentéséről. Az MTVA közleményében kiemeli: noha erre jogszabály nem kötelezi mégis tárgyalt az intézménynél működő szakszervezetekkel, sajnálja, hogy azok nem írták alá a megállapodást.

A munkáltató a csoportos létszámleépítésben érintett, munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntető munkavállalók közül az alacsonyabb keresetűek, a nyugdíj előtt állók, a hosszabb ideje a közmédiában dolgozók, valamint a három vagy több kiskorú gyermeket nevelők számára külön juttatásokat biztosít. Az MTVA létrehoz egy alapot is az elküldött dolgozók segélyezése érdekében.

A közmédia szakszervezetei ugyanakkor nem értenek egyet az elbocsátásokkal, mert az elbocsátásokkal párhuzamosan jelenleg is új dolgozókat vesz fel a közmédia. A munkáltatóval folytatott tárgyalásokon kiderült, hogy a 177 dolgozó leépítésével az MTVA – korábbi állításával ellentétben – nem spórol, sőt, az új dolgozók felvételével kiadásai vélhetően tovább nőnek. Az elbocsátandók majd fele valamilyen módon védett munkavállaló: nyugdíj előtt álló, gyermekét egyedül nevelő, stb.

Az érdekvédők szerint a csoportos létszámleépítés törvényes körülményeire sem figyelt az MTVA: “A létszámleépítést átszervezéssel, egyes tevékenységek külsőben történő elvégzésével indokolta, de erről a Munka Törvénykönyve szerint egyeztetnie kellett volna a Központi Üzemi Tanáccsal (KÜT). Ezt elmulasztotta, csak a létszámleépítésről tárgyalt.

A szakszervezetek szerint az MTVA nem mérte fel az elbocsátásoknak a cég működésére, a műsorkészítés színvonalára gyakorolt hatását. A KÜT és a szakszervezetek írásos kimutatása szerint a rádióműsorok készítése területén már most olyan kevés a dolgozó, hogy a munkavállalók szabadságuk idején is dolgoznak.

Az MTVA ezzel szemben azt állítja, hogy a létszámleépítés a középtávú megtakarítást szolgálja. A munkáltató csak indokolt esetben, a vonatkozó munkajogi szabályok alapján létesít új munkaviszonyt, és betartotta a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó speciális rendelkezéseket. Az MTVA tudatta: “tudatos, tervezett és átgondolt elvek alapján hozta meg döntését.”

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik