Belföld

Nyomozás a leggazdagabb magyar ellen

Adócsalás miatt zajlik vizsgálat a kukkolós pornóoldalból milliárdokat kaszáló Gattyán György ellen.

A Figyelő csütörtökön írt arról, hogy a NAV több tízmilliárdos adóelkerülést gyanít Gattyán György cégcsoportjánál. A cikk szerint titkos adatgyűjtés után foglalták le vagyona egy részét. Zár alatt van az a háza is, amiben Andy Vajna lakik.

– Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt a nyomozás jelenleg is folyamatban van – tudta meg  a Bors Bagoly Bettinától, a vizsgálatot felügyelő Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől.

Ezért vizsgálódnak

A világ egyik vezető szexportáljának, a Jasmin.com-nak a licence Gattyán György WebMindLicenses Kft. nevű cégének tulajdonában volt, de az oldalt licenc megfizetése ellenében egy portugál cég, a Lalib üzemeltette. Ez a társaság a 17 százalékos portugál ÁFA-val adózott a magyar 27 százalékos helyett. A NAV azt vizsgálja, hogy a Lalib Gattyántól független-e, zajlott-e valódi tevékenység Madeirán vagy a portugál céget is Gattyánék irányították. Azt gyanítják, hogy a Lalib csak adóelkerülést szolgált, a magyar és portugál áfa közti különbséget így évekre visszamenően akarja behajtani az adóhivatal.

Gattyán 174 milliárdos becsült vagyonával került a Forbes magazin listájának élére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik