Belföld
Gattyán György Zoltán (Gattyán György Zoltán)

Lehallgathatták a leggazdagabb magyart

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 01. 29. 12:51

A kukkolós pornóoldalból milliárdokat kaszáló Gattyán Györgynek állítólag titkos adatgyűjtés után foglalták le vagyona egy részét. Zár alatt van az a háza is, amiben Andy Vajna lakik.

174 milliárdos becsült vagyonával került a Forbes magazin listájának élére Gattyán György. Ennek ellenére gyülekezhetnek a feje felett a viharfelhő, a NAV ugyanis több tízmilliárdos adóelkerülést gyanít cégcsoportjánál – írja a Figyelő csütörtöki száma.

A helyzet a következő: a világ egyik vezető szexportáljának, a Jasmin.com-nak a licence Gattyán György WebMindLicenses Kft. nevű cégének tulajdonában volt, de az oldalt licenc megfizetése ellenében egy portugál cég, a Lalib üzemeltette. Ez a társaság a 17 százalékos portugál ÁFA-val adózott a magyar 27 százalékos helyett. A NAV azt vizsgálja, hogy a Lalib Gattyántól független-e, zajlott-e valódi tevékenység Madeirán vagy a portugál céget is Gattyánék irányították. Azt gyanítják, hogy a Lalib csak adóelkerülést szolgált, a magyar és portugál áfa közti különbséget így évekre visszamenően akarja behajtani az adóhivatal.

A Gattyánhoz köthető vállalkozások java részénél végrehajtást jegyzett be a NAV, a Figyelő értesülése szerint azért, mert a bíróság több ingatlan, cégrészesedés és bankszámla zár alá vételét rendelte el. Az Andrássy úti Il Bacio luxusáruházat is zár alá vehette a NAV – írja a hetilap.

Ennek ellenére lehetséges, hogy Gattyán megússza az eljárást, ugyanis a hazai törvényszék az Európai Unió Bíróságához fordult, hogy állásfoglalást kérjen több kérdésben. Állítólag egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy titkosszolgálati eszközökkel szerzett információk használhatóak-e az eljárásban, mert az ilyen módszerrel folytatott adatgyűjtés mindig célhoz kötött. Az is kérdés, hogy ha a cég befizette a portugál adót, miért nem fordultak a magyar hatóságok az ottani illetékesekhez. Mindenesetre ha végül meg is állapítanak adóelmaradást, az már nem érinti az új luxemburgi holdingot, ahová a tevékenységeket áthelyezték.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.