Belföld

Trükkösen fosztották ki az önkormányzatokat Orbánék

Botka László (Botka László)
Botka László (Botka László)

Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere szerint városának legalább évi kétmilliárddal kevesebből kell gazdálkodnia, és a többiek sincsenek sokkal jobb helyzetben.

A kormány, miközben hangzatosan “átvállalta” a települések tartozásait, ennek fejében olyan mértékben csökkentette a forrásaikat is, mintha egy családtól nemcsak az adósságát, de egyúttal a fizetését is elvette volna – fogalmazott Botka László a Népszavának adott interjújában. Példaként felhozta, hogy Szegeden öt év alatt csaknem évi 900 millióról 183 millió forintra csökkent az a kormányzati forrás, ami helyben szociális támogatásra költhető.

A szokásos fideszes kommunikációs trükknek nevezte azt, hogy “átvállaltak” korábban önkormányzati feladatokat: elvették az iskoláikat, hivataluk egy részét – de jóval több támogatást is, mint amennyibe ezek kerültek. Kiemelte, hogy Szeged ezzel legalább kétmilliárd forintot bukott évente – ennyivel kevesebből kell gazdálkodniuk. Hozzátette, hogy Magyarországon a 3200-ból 2900 önkormányzatnak egyáltalán nincs szabadon elkölthető pénze, tehát számukra egyszerűen értelmezhetetlen a demokrácia egyik alapszabálya, mely szerint az önkormányzatok “közjavaikkal maguk gazdálkodnak”. Milyen célokat tud kitűzni, milyen fejlesztésekbe foghat egy település nulla forint nulla fillérből – vetette fel.

Azt is kommunikációs trükknek értékelte, hogy a kormány azt mondja az önkormányzatoknak, hogy „ezentúl ti gondoskodtok a szegényeitekről – és ha nincs miből, cserében fölajánljuk, hogy annyi és olyan adót vettek ki a lakosságra, amilyet csak akartok”… A labdát – a már nagyon is ismerős csellel – egyszerűen átdobta a mi térfelünkre – hangsúlyozta Botka. Szerinte ezt tették akkor is, amikor azt mondták: nem a lakosságot adóztatjuk, hanem a multikat, a bankokat, a telekommunikációs cégeket, miközben mindenki tudja, hogy ezek a túladóztatások a végén a mi – az egyes emberek, családok – pénztárcáját apasztják – fűzte hozzá a szocialista politikus.

A közmunkaprogramról úgy nyilatkozott: ha a kormány a munkanélküliségi adatokkal bűvészkedik, lelke rajta, de mindenki tudja, hogy a közmunkásokkal megszépített statisztika csupán a reménytelenség elfedésére szolgál.  Hozzátette: ahogy mondani szokták: az éhen haláshoz sok, a megélhetéshez kevés az a jövedelem, amiből erre futhatja.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik