Belföld

Alig látogatták Orbánt

Orbán Bakuban (orbán viktor)
Orbán Bakuban (orbán viktor)

Tavaly csak két állami vezető, az azeri elnök és a kazah kormányfő jött Budapestre. A miniszterelnök a semmiért vonta szorosabbra a kapcsolatot a két ázsiai országgal, a litvánokkal viszont sikerült összeveszni.

Tavaly Budapesten a visegrádi négyek csúcstalálkozóit leszámítva mindössze két hivatalban lévő kormányfő vagy államfő látogatta meg Orbán Viktort – írja a 444. Egyikük Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke, a másik pedig Karim Maszimov kazah kormányfő.

Maszimov Kazahsztán második embere Nurszultan Nazarbajev elnöke mögött, aki még kommunista párttitkárként kezdte, de a függetlenség kikiáltása után is hatalomban maradt és diktatorikus eszközökkel irányítja az országot. Maszimov ittjártakor Orbán fantasztikusnak nevezte Kazahsztán eredményeit, emellett felavatták a kazah nép ajándékaként a Városliget legnagyobb mellszobrát és utcát neveztek el a fővárosról, Asztanáról.

A demokratikus felfogástól ugyancsak igen távol álló Aliyev látogatásakor a magyar kormányfő azt mondta: Magyarországban és Azerbajdzsánban az a közös, hogy mindkettő világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított ország.

Idén viszont nagyobb fajsúlyú vendégek érkeznek Orbánhoz: Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Orbán gyakrabban utazik külföldre, mint őhozzá jönnek. A portál kiemeli: biztos pont utazásaiban a tusványosi szabadegyetem vagy a januári FIFA-gála Zürichben, Orbánon kívül viszont egy kormányfő sem jár a világ egyik legkorruptabb szervezetének rendezvényére, ahol a labdarúgókat díjazzák. Választási győzelmei után pedig 2010-ben is és 2014-ben is Lengyelországba vitte első útja. 2010-ben még díszvacsorát adott Donald Tusk a tiszteletére, 2014-ben viszont már fagyosabb volt a hangulat, ekkor már orosz propaganda miatt bírálták a lengyelek Orbánt.

A magyar kormányfő legtöbb útja 2010 óta Brüsszelbe vezetett, több mint 40-szer járt az Európai Unió központjában. Pontos adatokat a miniszterelnöki utakról egyébként nem volt hajlandó kiadni Havasi Bertalan, Orbán sajtósa, mondván, hogy a kormányfő hivatalos nemzetközi programjairól minden alkalommal beszámolnak a sajtónak.

Politikailag kényes, de nagy üzleti lehetőséggel kecsegtető célpontként tekintettek Azerbajdzsánra és Kazahsztánra. Orbán kétszer is járt Aliyevnél, 2012-ben pedig még az örmény katonát baltával lemészároló azeri Ramil Safarovot is elengedtük, de ez egyelőre nem érte meg – Azerbajdzsán felé továbbra is jelentéktelen a kivitelünk, Örményországgal viszont megromlott a viszonyunk és Kazahsztánban sem sikerült jelentős eredményt elérni.

Látványosan fagyos lett a viszony Litvániával: Orbánt 2010-ben még kitüntette a miniszterelnök a két ország közti jó együttműködésért, az oroszokhoz való közeledésünket viszont már nem nézték jó szemmel, annyira nem, hogy amikor Orbán meglátogatta a Litvániában szolgálatot teljesítő magyar katonákat és részt vett a litván fegyveres erők napján, sem a litván elnök, sem a kormányfő nem állt szóba Orbánnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik