Belföld

A Jobbiktól tart a Fidesz Tapolcán

szavazóurna (szavazóurna)
szavazóurna (szavazóurna)

Egy ajkai pedagógust indíthat a kormánypárt az időközi választáson.

A HVG.hu kormányzati és fideszes forrásokból úgy értesült, hogy a kormánypárt jobban tart a tapolcai időközi választástól, mint a veszprémitől. Nagy csatára számítanak a választókerületben, ahol inkább a Jobbik erős – mondta a párt egyik elnökségi tagja. Az időközi választás időpontját még nem tűzték ki.

A tapolcai választókerületben azért kell időközit tartani, mert január 8-án elhunyt Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő. Veszprémhez hasonlóan ennek a választásnak is a kétharmad megtartása a tétje a kormánypárt számára. Úgy tudni, hogy a Fidesz itt sem országosan ismert, első vonalbeli politikust akar indítani, hanem önkormányzati politikust állítanak csatasorba, a legnagyobb esélye Fenyvesi Zoltánnak, a megyei közgyűlés alelnökének van.

Fenyvesi német-történelem szakos tanár, egy várpalotai gimnázium igazgatója, emellett az ajkai közélet közismert szereplője, ötödik ciklusát tölti a város képviselő-testületében. Ennek azért van jelentősége, mert míg a választókerület központja történelmi okokból Tapolca, Ajkán csaknem kétszer annyi választó él. Fenyvesi viszont alulmaradt tavaly a polgármester-választáson a várost hosszú ideje irányító szocialista Schwartz Bélával szemben. Várpalotára is azért kellett mennie, mert bár korábban Ajkán volt iskolaigazgató, leváltották, a polgármester szerint gyenge szakmai teljesítménye miatt, a Fidesz politikai okokat emlegetett.

A választókerületben azonban feltörőben van a Jobbik is – Tapolcán ősszel egy fiatal jobbikos, Dobó Zoltán győzte le az addigi fideszes polgármestert. Jól szerepeltek Sümegen és a kisebb településeken is. A Fidesz viszont arra számít, hogy a kormányellenes tábor szavazatai megoszlanak majd a Jobbik és a baloldal között, így a harcból nevető harmadikként kerül ki a kormánypárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik