Belföld

Vasárnapi zárva tartás: lehet, hogy ki sem nyitnak a plázák

Azok a plázák, amelyekben nincs mozi, nem biztos, hogy kinyitnak vasárnap, ugyanis a néhány nyitva tartó üzlet nem fogja tudni kifizetni a fenntartásból rá eső magasabb költséget.

Március 15-étől a plázákban csak a mozik, éttermek, kávézók, gyógyszertárak, illetve olyan üzletek lehetnek nyitva a hét utolsó napján, amelyeknek eladótere 200 négyzetméter alatti, az üzlet családi vállalkozás tulajdonában van és családtag dolgozik vasárnap. A pékségek, virágárusok délig tarthatnak nyitva. Ebben a helyzetben a bevásárlóközpontoknak meggondolandó, hogy egyáltalán kinyissanak-e vasárnap, mert “az épület aznapi fenntartási költségét azok között az üzletek között dobja szét, amelyek nyitva vannak a hét utolsó napján, így fajlagosan rájuk sokkal több költség jutna vasárnaponként, ezt pedig sokan nem bírják kigazdálkodni. Vagyis az aznapi takarítás, őrzés-védés, illetve világítás és hűtés/fűtés költségeit a nyitva tartó pár boltnak kellene kifizetnie” – írja a hvg.hu.

Jelenleg egyeztetések folynak, ezért a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének nincsenek konkrét információi arról, hány pláza nyit ki vasárnap. Leginkább azok a bevásárlóközpontok maradhatnak nyitva, amelyekben működik mozi. Ilyen lesz például a budapesti WestEnd, ami nyitva tart kávézókkal, éttermekkel, szolgáltató üzletekkel (például gyógyszertár), a mozival, és várhatóan csak 42, 200 négyzetméternél nagyobb üzletnek kell kötelezően bezárnia.

A hírportál cikke szerint a vasárnapi nyitva tartás tilalma alaposan megbolygatja az utak menti árusítást is: nem lesz mindegy, hogy például bódéból, vagy egy napernyő mellől árulják majd a dinnyét, és előfordulhat, hogy vasárnap nem járja majd az utcákat a teherautós ásványvízárus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik