Belföld

Leépítik a Magyar Nemzetet

Csaknem harminc újságírót, köztük ismert jobboldali szerzőket bocsátanak el a laptól – írja a Népszabadság. „Jegyezd meg, hogy nem felejtek” – állítólag ezt mondta Simicska Habony Árpádnak.

Hétfőn a napilap szerkesztőségében bejelentették, hogy számos újságírótól megválnak, köztük van Ugró Miklós, Torkos Matild, Lőcsei Gabriella, Kulcsár Anna és Ludwig Emil – értesült a Népszabadság. A brüsszeli tudósítói posztot is megszüntették, az ezt betöltő Lovas István sem állandó munkatársa már a lapnak. Emellett összevonják a nyomtatott lapot és a Magyar Nemzet internetes portálját előállító szerkesztőségeket, az újság árát pedig 145 forintról 195-re emelik.

Liszkay Gábor igazgató-főszerkesztő szerint a piaci körülmények romlása miatt kényszerültek erre a lépésre. „Utoljára csaknem napra pontosan tizenkét éve, 2002. augusztus 31-én értesítettük Önöket áremelésről, akkor azért, mert a Medgyessy-kormány megvonta a Magyar Nemzettől az állami hirdetéseket” – jelentette be Liszkay.

A Magyar Nemzet még úgy is a második legolvasottabb politikai napilap, hogy az elmúlt évtizedben kevesebb mint felére esett vissza a példányszáma – 2002-ben még 90 ezren vásárolták a lapot, ma viszont átlagosan 37500-an.

A nehéz helyzetet az is okozza, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzetnek és Hír TV-nek is jelentős összegű reklámadót kell kifizetnie. A Hír TV tavalyi adózott eredménye 534 millió forint volt, ehhez képest idén hozzávetőlegesen 400 milliót be kell fizetniük az államkasszába. Simicska érdekeltségébe tartozik az egyetlen országos kereskedelmi rádió, a Class FM, valamint a közterületi hirdetési piacot uraló Euro Publicity, Publimont és Mahir Cityposter.

A HVG arról ír, hogy a választások óta Orbán Viktor kormányfő nagy erőfeszítéseket tett arra, hogy visszaszorítsa Simicska Lajos befolyását. Úgy tudni, hogy azzal a feltétellel egyezne ki vele, ha Simicska lemond médiavállalkozásairól, de ő erre nem hajlandó. A lap értesülései szerint Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is élénken érdeklődik a médiabefektetések iránt, de annyira eldurvult a vita, hogy Simicska Lajos felhívta Habonyt és azt mondta neki: azonnal törölje a számát a telefonjából és jegyezze meg, hogy soha nem felejt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik