Belföld

Álláshalmozó, aki Lázárnál is többet keres

budai gyula (budai gyula)
budai gyula (budai gyula)

Van olyan miniszteri biztos, aki Lázár Jánosnál is jobban keres. Négyen a törvényben meghatározott plafon feletti összeget vihetnek haza.

Nemcsak az államtitkárok és helyetteseik száma magas, de a miniszterek előszeretettel vesznek maguk mellé ilyen-olyan jogcímeken biztosokat is, akiknek kiugróan magas fizetés jár, első osztályon utazhatnak, a tárcavezető pedig még szolgálati autót is kirendelhet nekik – írja a HVG.hu.

A szocialista Harangozó Tamás arról kérdezte a tárcákat, hogy hány miniszteri biztost neveztek ki. A válaszokból kiderül, hogy a tavalyi választások óta 42 biztos kapott megbízatást. Alighogy megjött a válasz, újabb három kinevezésről jelent meg hír, Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkár például a milánói világkiállítással kapcsolatban kapott feladatot.

Takács Szabolcs Ferencet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter december elején „a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség 2015. évi soros elnökségi feladatainak összehangolásáért” felelős miniszteri biztossá nevezte ki december elején, sőt ugyanazon a napon államtitkár is lett a Miniszterelnökségen, ő viszi az európai uniós ügyeket. Biztosi tevékenységéért a törvény szerinti legmagasabb összeget, 748 ezer forintot kap, államtitkári illetéke 997 ezer forint. Míg Lázár tárcavezetőként és képviselőként bruttó 1,324 milliót keres, addig Takács 1,745 millió forintot.

A Miniszterelnökség két másik biztosa, Homolya Róbert és Grezsa István, valamint a belügyben Horváth András 972 ezret kap, ráadásul szolgálati autó is jár nekik. Ez azért meglepő, mert a törvény szerint a miniszteri biztos legfeljebb helyettes államtitkári illetménynek megfelelő díjazásra jogosult, ami viszont 748 ezer forint, nem 972. A BM-ben Hatala József volt országos rendőrfőkapitány 800 ezret keres. 

Lázár János arra is kitért, hogy a biztosoknak külföldi kiküldetés esetén költségtérítés és napidíj jár. Európán belül turistaosztályon utazhatnak, a négy órát meghaladó tengerentúli utazásnál és más hosszú távú járatoknál magasabb komfortosztály illeti meg őket, ha repülővel utaznak, vonaton pedig jár az első osztály. Egészségügyi ellátást térítésmentesen vehetnek igénybe a Honvédkórházban vagy a SOTE kijelölt intézményeiben. Felső középkategóriájú autó használatát is biztosíthatják számukra.

Budai Gyula most az Oroszország által az EU-s országokkal szemben elrendelt embargóból származó gazdasági károkkal foglalkozó miniszteri biztos. Ő 748 ezres fizetésén felül a képviselői tiszteletdíja 30 százalékát is megkapja. Korábban elszámoltatási kormánybiztosként büszkén nyilatkozta, hogy egy joghézagnak köszönhetően nem vonatkozik rá a miniszterelnök által meghatározott fizetési plafon, így az előző ciklusban az egyik legjobban kereső képviselő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik