Belföld

Harmincezres bírság jár a be nem jelentett kutyákért

kutya chip (kutya, chip)
kutya chip (kutya, chip)

Minden négy hónapnál idősebb ebet be kell jelenteni az önkormányzatnál, függetlenül attól, hogy van-e benne chip vagy nincs.

Lejárt az önkormányzatoknak adott törvényi határidő az ebösszeírásra – írja a VS.hu. A 2012-ben életbe lépett állatvédelmi törvény előírja, hogy háromévente kötelező elvégezni a feladatot. Az adatlapokat sok településen már 2013-ban le kellett adni, de Szolnok és Dunaújváros például az utolsó pillanatig, december 31-ig halasztotta a dolgot. Bőven vannak még olyan települések is – például Sződliget vagy Budapesten a XIII. kerület –, ahol február végéig kell leadni a nyomtatványokat.

Az elkészítendő nyilvántartás egyébként országosan már létezik, mert az állatorvosok rendszerében benne van minden, amit ebösszeírásnál is rögzítenek. Az adatlapon szerepelni kell a kutya fajtájának, nevének, a tulajdonos nevének és elérhetőségének, a kutyába ültetett chip számának, annak, hogy melyik állatorvos ültette be és még több adatnak is. Az adatszolgáltatás elmulasztása legalább harmincezres pénzbírsággal jár.

 MTVA / Oláh Tibor

Az egyik cél az, hogy nyilvántartásba kerüljenek azok a kutyák is, amelyekben még nincs chip. A hiányzó chipért viszont szintén bírság jár, minimum 45 ezer forint, így aki nem ültettette be a kutyájába, valószínűleg az ebösszeírásban sem fog részt venni.

A törvény értelmében a négy hónaposnál idősebb kutyák után évente 6 ezer forint ebadót is szedhetnek az önkormányzatok, de a menhelyről örökbe fogadott, ivartalanított, védett, őshonos fajtákhoz tartozó és dolgozó kutyák után nem szedhető ilyen hozzájárulás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik