Gazdaság

Orbán is kap jutalékot az orosz gázüzletből?

orban-putyin(210x140).jpg (orbán putyin)
orban-putyin(210x140).jpg (orbán putyin)

Négy éve folyik egy óriási gázüzlet, amely egy időben 55 milliárd forint osztalékot juttatott állami segédlettel néhány magánszemélynek. De vajon kiknek?

Tavaly ősszel egy svájci és egy román lap is arról cikkezett, hogy Orbán Viktor azért utazgat Svájcba, mert egy rejtélyes gázkereskedő cég (a MET) ügyeit intézi. Több magyar energetikai szakértő is úgy véli, hogy a külföldi lapok által közölt cikkeket figyelmeztetésnek szánta valamelyik külföldi titkosszolgálat, és arról szóltak, hogy figyelik a magyar kormány oroszokkal szőtt energetikai kavarásait – írta a 444.hu egy hosszú cikkben.

A lap szerint a MET nevű gázkereskedő cég 20 százalékban oroszok tulajdonában van. Orosz segítséggel tud olcsóbb gázt szállítani a cég, amely azt eladja a magyar államnak, és lényegében munka nélkül fölözi le a milliárdos hasznot. Az üzlet már négy éve zajlik a magyar állam segédletével. 2011-től kezdve ugyanis a magyar állam fokozatosan úgy alakította át az energiapiacot, hogy nemcsak a MET rejtélyes tulajdonosait hozta jó helyzetbe, hanem még a versenytársakat is eltakarította az útból. Mindez nem képzelhető el a magyar legfelsőbb politikai vezetés tudta és beleegyezése nélkül.

A lap szerint mindez az orosz árnyékmodell része, amely politikai nyomásgyakorlásra, zsarolásra használja fel az ilyen kereskedő cégeket a kiszemelt országokban. Azt írták: „Az oroszok az ilyen közvetítő cégeket két okból működtetik: egyrészt ebből csorgatnak vissza saját embereik közül azoknak, akiket a Kreml éppen erre kiszemelt. Másrészt ezzel hozzák helyzetbe és tartják felügyelet alatt a célország oligarcháit, politikusait.”

Azaz nem csupán a célországbeli oligarchák megkenésére használják ezeket a cégeket, hanem általában is tudják az ilyen cégeken keresztül zsarolni a célországot, akkor is, ha valamilyen belpolitikai változás, belső leszámolás miatt partnereik elvesztik befolyásukat. Erre több példa volt már Ukrajnában (Firtas cége, Timosenko cégei, stb.), és minden jel arra mutat, hogy most az EMFESZ helyét vette át a MET az orosz árnyékmodellben 2011 óta.

A MET ráadásul offshore-ként működik, Svájcban jegyezték be. Az új alkotmány szerint az állam nem üzletelhet olyan céggel, aminek nem átlátható a tulajdonosi szerkezete. A MET tulajdonosai között több offshore cég is van, mégis kényelmesen, hathatós állami segítséggel jutnak remek lehetőségekhez Magyarországon.

A rejtélyes cég működése három ellenzéki pártnak (MSZP, Jobbik, LMP) is feltűnt, akik feljelentést tettek az ügyben, többek között hűtlen kezelésért, csalásért és pénzmosásért (hazaárulás nem szerepel a vádak között). A Nemzeti Nyomozóiroda azonban nem talált bűncselekményt, úgyhogy nem indítottak nyomozást egyik feljelentés nyomán sem. Az MSZP már egy éve, az LMP most kérte ki közérdekű adatigényléssel az MVM-től a MET gázüzleti szerződéseit, a pártok a bíróság döntésére várnak.

Helyreigazítás

2015. január 14-én „Orbán is kap jutalékot az orosz gázüzletből?” címmel megjelent írásunkban valótlanul híreszteltük, hogy 2011-től a Magyar Állam az energiapiacot a MET Magyarország Zrt. helyzetbe hozása miatt, a cég érdekében alakította át, illetve hogy a versenytársakat is eltakarította.

Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a MET Magyarország Zrt. hathatós állami segítségnek köszönhetően fizetett 2012-ben több milliárd forint osztalékot tulajdonosainak. Azon híresztelésünk sem volt igaz, hogy a MET Magyarország Zrt. munka nélkül jutott haszonhoz, illetve, hogy Orbán Viktor a MET ügyeinek intézése végett utazgatott Svájcba. Valótlan volt az a híresztelésünk is, hogy a cég az orosz árnyékmodell része, azaz az oroszok politikai nyomásgyakorlásra, zsarolásra használják fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik