Gazdaság

Szijjártó több orosz gázt akar

gáztározó (gáztározó)
gáztározó (gáztározó)

Nem adjuk el a tárolóinkat Oroszországnak, de jó lenne, ha több gázt tartanának bennük – mondta a miniszter a Reutersnek.

Magyarország el akarja érni, hogy az oroszok több gázt tároljanak az ország földalatti tárolóiban, hogy ezzel is erősítsék az ellátás biztonságát – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter kedden a Reuters hírügynökséggel.

Magyarország új lehetőségeket keres, miután Oroszország lemondott a Déli Áramlat projektről – mondta Szijjártó az interjúban. Hozzátette, hogy ehhez az ország számít az Európai Unió együttműködésére és pénzére.

A miniszter közölte: megkereste az orosz energiaügyi minisztert is azzal, hogy Oroszország tároljon több gázt Magyarország gáztározóiban. A Gazprom a múlt évben 700 millió köbmétert halmozott fel hazánkban. „Minél több gáz van itt, annál jobb nekünk, gazdasági és energiabiztonsági szempontból is” – mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy egyelőre nem jutottak megállapodásra ebben a kérdésben. Azt is közölte, hogy Magyarország nem fogja eladni a tárolóit Oroszországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik