Belföld

Jelentés a médiaháború jobboldali harcmezejéről

Orbán Viktor, Hír tv, m1 (Orbán Viktor, Hír tv, m1)
Orbán Viktor, Hír tv, m1 (Orbán Viktor, Hír tv, m1)

Lapértesülések szerint Orbán Viktor személyesen közölte a jobboldali sajtó vezetőivel, hogy az eddig a hirdetéseken keresztül érkező állami forrásokról lemondhatnak, "a jövőben a közmédiát tekinti a legfontosabb csatornának a kormány és a Fidesz üzeneteinek közvetítésére." A médiaháború új frontján jelentős veszteségekkel kell számolni.

Ha igazak a VS.hu értesülései (amelyeket több forrásunk is megerősített), miszerint Orbán Viktor egészen nyíltan „levette a kezét” az eddig a hatalma erősítésében közreműködő jobboldali sajtóról, akkor a médiaháború jelentős műveletei végképp ezen az új fronton zajlanak majd.

Persze várható volt egy efféle lépés, ám ha a miniszterelnök végképp elzárja az eddig kormányközelinek tartott üzletemberek felé a médiabirodalmakon keresztül folyó közpénz-csapot, eldől a dilemma, miszerint hányadán áll egymással a Simicska-kör és a kormányzat.

A kérdés még mindig tartja magát: ki lőtt előbb?

Forrásaink szerint a Hír TV vezetői hónapokkal ezelőtt egyértelművé tették, hogy „szabad keményebb kérdéseket is feltenni”, azaz, hogy az eddigi feltétlen lojális hozzáállással szemben a kormány vitatott intézkedéseire is rákérdezhetnek a riporterek (szeptemberben láthattunk egy érzékletes példát erre). Ám „a kormányzathoz lojális munkatársaink egyszerűen képtelenek a bekérdezésre” – mondja egy forrásunk. Ezt az attitűdöt jól mutatja a Hír TV-nek az internetadó során mutatott teljesítménye (is).

Ugyanakkor Szikszai Péter, a csatorna vezérigazgatója a múlt héten a Népszavának adott interjújában világossá tette, ha végképp kenyértörésre kerül sor a kormányzat és az azt eddig lojálisan kiszolgáló jobboldali sajtó között, készek felvenni a kesztyűt. Pedig akkor még csak arról szóltak a hírek, hogy kvázi állami konkurenciát kap a hírcsatorna az M1 átalakításával. Orbán Viktor szavao viszont már azt is magába foglalják, hogy nem élveznek prioritást ezek a lapok, rádiók, tévék az állami hirdetések kiosztásakor. A “kesztyű dolog” így nem lesz egyszerű sem a Hír TV-nek, sem a többi érintett lapnak és rádiónak.

Az elképzelt magyar BBC és a Hír TV ugyanis nemcsak tematikáját tekintve hasonlít majd egymásra, hanem abban is, hogy nagyon sok hitelt kell visszafizetniük.

E dokumentumok szerint több, mint 60 milliárd forintot kell törlesztenie főként magyar bankok felé.

A Hír24 forrásai szerint ráadásul a Szikszai vezette csatorna komoly összegeket költött stúdiókra és felszerelésekre – szintén hitelből. „Ehhez igencsak jól jött az állami forrásból, leginkább a Szerencsejáték Zrt.-n keresztül érkező „támogatás”, melyekből színvonalas magazin műsorokat gyárthattunk”- fogalmazott a forrásunk.

Úgy tűnik tehát, hogy a jövőben komoly likviditási gondjai lehetnek a Hír TV-nek.

Fotó: MTI/Beliczay László

„Három hónapotok van.”

Forrásunk szerint ezt az üzenetet Borókai Gábornak, a Heti Válasz vezetőjének címezték. A jobboldali lap munkatársai közül egyébként már többen is elkezdtek állást keresni. Állítólag. 

Borókai, a VS-nek adott nyilatkozatát idézve a három hónapos ultimátum igencsak komoly lehet. A Heti Válasz főszerkesztője a csökkenő állami reklámbevételek kapcsán azt mondta:

„Elégséges végigtekinteni a kormányközelinek mondott sajtó oldalain, és megtapasztalható, hogy azokon ősz óta állami hirdetés csak nagyon szórványosan jelent meg, míg a mostani miniszterelnökségi kampány egyáltalán nem érhető tetten.”

A születendő állami hírcsatornánál mindenesetre bizakodóak.

A tervezett struktúra – az MTVA-nál dolgozó forrásaink szerint – félóránkénti híradóval számol, ami napi ötven kiadást is jelenthet öt blokkba foglalva (amelyeket „stílusosan” a ‘ma reggel’, ‘ma délelőtt’, ‘ma délben’, ‘ma délután’, ‘ma este’ munkacímeken hívnak). Ha pénzszűkében nem is lesz a csatorna, emberekre nagy szüksége van.

Hónapokkal ezelőtt elkezdték a Hírigazgatósághoz tartozó állomány feltöltését. Több tucat vidéki, elsősorban fiatal, pályakezdő riportert bombáztak kedvező ajánlatokkal, volt, akinél személyesen a MTVA hírigazgatója, a rejtélyes Németh „Pittbull” Zsolt  „kopogtatott”.

Erre válaszul a Hír TV módosította fontosabb munkatársai szerződését. Az új passzus szerint távozásuk esetén másfél évig nem helyezkedhetnek el konkurens csatornánál, különben a társaság hat hónapnyi fizetésüket követelheti. 

A Nagy Állami Tévés Átalakulás március 15-én várható, ám a médiafront “jobb oldaláról” valószínűleg még több jelentést érkezik majd a napokban. Még akkor is, ha a Demokrata című lap főszerkesztője szerint “nincs itt semmi látnivaló”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik