Belföld

Lázár minisztériuma egyre dagad

A Miniszterelnökségen már 614 ember dolgozik, a háttérintézményekkel és a kormányhivatalokkal együtt 34 ezer ember tartozik az irányítása alá.

A központi létszám azonban csaknem a háromszorosa annak is, mint amekkora az intézmény 2012-ben volt – írja a Világgazdaság. A lap szerint a növekedés akkor is látványos, ha leszámítjuk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség beolvasztásával járó 127 fős gyarapodást: a Lázár János vezette minisztérium létszáma így is a kétszeresére nőtt 2015-re.

A cikk megállapítja: a minisztériumokban egyre többen dolgoznak, 2012-höz képest 10 százalékkal nagyobb most a létszám akkor is, ha a növekedésből leszámítjuk az uniós központosítást. Ha azt is belevennénk a kalkulációba, a gyarapodás 44 százalékos volna.

Nem csak a Miniszterelnökségnél, a fejlesztési és a nemzetgazdasági tárcánál is nőtt a dolgozók száma, azonban mint a Világgazdaság megjegyzi: ezeknél a minisztériumoknál hatott a legjobban az uniós szervezeti átrendezés, emiatt több mint 1700 fővel gyarapodott az engedélyezett keret. Ha ezt leszámítjuk, akkor e minisztériumok tulajdonképpen zsugorodtak: létszámuk 8, illetve 10 százalékkal mérséklődött. A cikk állítja: a valóság ennél szomorúbb képet mutat: az átrendezések következtében területet és embert is veszítettek, hiszen egyes feladatok máshová, leginkább a külgazdasági feladatokat megszerző külügyi tárcához kerültek. Egyedül a honvédelmi tárcánál nincsen nyoma létszámnövekedésnek, bár a kormány korábban a hadügyi kiadások növelését vállalta a NATO felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik