Belföld

Leépítik a közmédiát Szegeden

Az MTVA 26 szegedi dolgozóját is elküldhetik a közmédiában történő létszámleépítés során.

Az MTVA alá tartozik Szegeden a részben már megszüntetett Szegedi Körzeti Stúdió, a Híradó helyi stábja, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda munkatársai. A Délmagyarország cikke szerint a közmédiában bejelentett, 177 fős leépítés azt jelenti, hogy Budapestről 146, Szegedről és Pécsről összesen 31 alkalmazottat küldenek el. A lapnak egy név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, a kirúgásokról Budapesten már december közepén lehetett hallani.

“A regionális stúdiók bezárása 2011-ben kezdődött, majd 2012 decemberében folytatódott. Pécsett csak rádiósok maradtak. Az MTVA megszüntette a regionális híradókat, rádiókat, a magazinműsorokat Budapest készítette. A Fidesz kormányra kerülését követően a pesti szerkesztőségben erőteljes szemléletváltás történt, ami gyanakvással párosult. Minden anyagunkban rejtett politikai üzeneteket sejtettek. Saját, jobboldali érzelmű kollégáikban sem bíztak” – mondta a lap forrása. Megjegyezte, a szegedi tévéstúdióban a virágkorban közel 200-an dolgoztak, magazin- és nemzetiségi műsorokat, híradót gyártottak, valamint szinkronizáltak is.

A cikkben emlékeztetnek arra, hogy 2009-ben a Csongrád Megyei Közgyűlés fideszes elnöke még azt mondta, nem engedik, hogy bezárják a szegedi stúdiót. Akkor azt jelentették be, hogy csoportos létszámleépítés lesz az MTV-ben, és felszámolják a regionális stúdiókat. „Mérhetetlen cinikusságról árulkodik a regionális stúdiók bezárása, hiszen mindenki tudja, hogy a Nap-kelte című műsor megszűnése miatt vesz revánsot a kormány, és megint a vidéken áll kicsinyes bosszút. Mi, Csongrád megyeiek kikérjük magunknak, hogy megfosszanak bennünket a tájékozódás jogától! Nem fogjuk engedni, hogy bezárják a szegedi stúdiót!” – közölte akkor Magyar Anna.

Az MTVA mostani létszámleépítésről úgy foglalt állást, hogy a Munka törvénykönyve szerint a létszámcsökkentési szándék bejelentése után legkorábban 7 nap múlva kezdik meg a tárgyalásokat az Üzemi Tanáccsal. “A jogszabály által előírtakat az MTVA mindenkor betartja és pontos tájékoztatást az egyeztetések lezárta után tud adni” – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik