Belföld

A Századvég elnöke intézhette a belvárosi ingatlanvásárlásokat

Egy luxemburgi cégen keresztül Giró-Szász András kormányszóvivő száadvéges üzlettársa, Heim Péter intézte öt belvárosi ingatlan megvásárlását.

A Blikk cikke szerint Heim Péter Századvég-vezető érdekeltségébe tartozott az a – a lap által rejtélyesnek nevezett – luxemburgi társaság, amely 2010-ben kedvezményes áron jutott értékes belvárosi ingatlanokhoz egy önkormányzati cég, a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. megvásárlásával. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Praefinium SICAV-FIS nevű, Luxemburgba bejegyzett cég öt korábbi önkormányzati ingatlant szerzett összesen 2,68 milliárd forintért, ám tulajdonosi háttere nem vol ismert. A lap luxemburgi cégbírósági adatok alapján kiderítette: a cégnek két luxemburgi jogi személy a tulajdonosa, a Praefinium Partners S.á.r.l. és a VRS Financial Partners S.A. “Az előbbiben volt vezető tisztségviselő Heim Péter kormányközeli üzletember az ügylet idején” – írja a Blikk.

Heim minderről szándéknyilatkozatban írt az önkormányzatnak. A dokumentum azt is tartalmazza, hogy a vételár kifizetéséhez szükséges összeg a rendelkezésükre áll, és vállalják azt, hogy hatvan napon belül átutalják a pénzt. Mivel pályázati biztosítékként 400 millió forintot korábban befizették, 2,28 milliárd forintról mellékeltek egy banki igazolást is. A céget egyébként az eladásra kiírt pályázat előtt fél évvel jegyezték be. Heim Péter a lap megkeresésére sem az üzletről, sem az luxemburgi cégről nem kívánt nyilatkozni.

Az ügylettel kapcsolatban a belvárosi önkormányzat hosszú és bonyolult választ küldött az újságnak, ezt itt tudja elolvasni.

Az ingatlanvárlást az teszi még izgalmasabbá, hogy korábban kiderült, Giró-Szász András kormányszóvivő is részesedett belőlük. Ő azonban sosem tett említést arról, hogy Heim Péternek is lett volna köze ezekhez, holott a Századvégnél üzlettársak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik