Belföld

Jávor Benedek az Európai Bizottsághoz fordul Balog Zoltán miatt

A Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője (PM) a szegregált oktatás ügyében fordul az EU intézményeihez. Kifogásolja a hazai jogszabályalkotást is.

Jávor azt kérdezi az Európai Bizottságtól, elfogadható-e olyan jogszabály, melynek eredményeként lehetőség nyílik, hogy „felzárkóztatási vagy egyéb tanulmányi okból”  a diákok faji vagy etnikai alapon elkülönült módon legyenek kénytelenek tanulni. A képviselő megjegyzi, az is kérdés, elfogadható-e, hogy a magyar kormány mindezt nem törvényben, hanem rendeletben szabályozza.

A PM képviselője mindezzel azért most fordul az EU-s testülethez, mert tavaly decemberben Balog Zoltán, az oktatásért is felelős humán miniszter javaslatára országgyűlés elfogadta a köznevelési törvény módosítását. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a kormány rendeletben szabályozhatja a nemzetiségi iskolai nevelés-oktatás szervezésének „sajátos” feltételeit, vagyis azokat a feltételeket, amelyek mentén a törvény kivételeket enged az egyelő bánásmód alkalmazása alól – közölte lapunkkal a PM. 

Nem Jávor Benedek az első, aki szóvá teszi és kifogásolja Balog húzását. Előzőleg civil és jogvédő szervezetek jelezték, hogy elfogadhatatlan a kormányzati szándék. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik