Belföld

A civilek a szegregációtól féltik az oktatást

Attól tartanak, hogy egy törvénymódosítással lehetőség nyílik a szegregált oktatásra. Jogi és oktatási szakértők szerint nonszensz a kormányzati szándék.

Ha elfogadja az Országgyűlés, a kormány rendeletben határozhatja meg a szegregált oktatás alóli kivételeket. Bár a humán minisztérium oktatási államtitkársága állítja, a köznevelési törvény tervezett módosítása nem teszi lehetővé a gyermekek elkülönítését, amit egyébként is tiltanak a törvények Magyarországon, Szüdi János oktatási szakértő szerint indokolatlan, hogy bárki felhatalmazást kapjon rendeletalkotásra olyan kérdésekben, amit a törvény szabályoz.

“A javaslat ugyanis olyan sajátos feltételeket kíván szabályozni, amelyek már jelenleg is megnyugtatóan rendezettek, ráadásul három törvényben is, melyek közül kettő minősített többséggel lett elfogadva, tehát nincs helye kormányszintű szabályozásnak” – szögezte le Szüdi János.

Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója a Roma Sajtóközpontnak azt mondta, a civilek aggályai azért is jogosak, mert a miniszter maga is többször nyilatkozott a szeretetteljes szegregációról, ami mind jogilag, mind szakmailag nonszensz. “Nem az első alkalom, hogy a kormány a meglévő szabályozást az elkülönítés érdekében fel akarja puhítani” – tette hozzá Muhi Erika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik