Belföld

Lázárék beintettek Gulyásnak és Vargáéknak

whisky (whisky, )
whisky (whisky, )

Törvénymódosítást kezdeményeznek az az alkoholtermékek jövedéki biztosítékával kapcsolatban.

A Miniszterelnökség nem ért egyet sem a fideszes Gulyás Gergelynek, sem pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival, ezért törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre. A Lázár János vezette Miniszterelnökség ezt kedden rövid közleményben tudatta az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy tavaly novemberben, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli.

Néhány héttel később azonban, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor a képviselők módosítottak ezen, és úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét. A sávos rendszer azonban csak 2016. január 1-jén lépne hatályba.

Gulyás Gergely erről azt mondta, hiba csúszott a törvénybe, ezért hétfőn törvénymódosítást kezdeményezett, hogy a jövedéki biztosítékot a nettó árbevétel függvényében megállapító szabályozás 2016. január 1-je helyett már idén március 1-jén lépjen hatályba. Jelezte egyúttal, hogy az érintett alkoholforgalmazóknak addig sem kell rendelkezésre bocsátaniuk a megemelt jövedéki biztosítékot.

Együtt: kapkodó és dilettáns jogalkotás

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja szerint kapkodó és dilettáns jogalkotás zajlik, ezért le kell vonni a személyi konzekvenciákat – reagált az ellenzéki párt a fideszes Gulyás Gergely és Font Sándor keddi, az alkoholok jövedéki biztosítékát szabályozó törvényről szóló sajtótájékoztatójára.

   Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a kormányzati és törvényhozási munka színvonala – a Fidesz-KDNP tevékenységének köszönhetően – soha nem látott mélységekbe süllyedt. A kormány illetékes tárcáinál le kell vonni a személyi konzekvenciákat, mert nem maradhat következmények nélkül az, hogy egy egész ágazatot bizonytalanított el ez a jogszabály – jelentették ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik