Pénzügy

Sokkal többe kerülhet az alkohol

A gyógynövényes italokat és a pálinkákat leszámítva gyakorlatilag minden tömény jócskán megdrágul, például egy 46 százalékos alkoholos ital literjét 900 forint adó terheli jövő évtől – írja az Index.

Ha a mostani formájában fogadják el a kormány kedden beadott adócsomagját, akkor a pálinkák és a keserű likőrökön kívül, a többi likőrre és töményre kiterjesztik a chipsadó néven elhíresült népegészségügyi termékadót.

A cikk kitér arra, hogy az adó nem érinti sem a bort, sem a sört, sem a pezsgőt. Ahol viszont jelentős drágulás várható, az a kommersz italok, mint például a vodka, a whisky, gin és likőrök.

Megússzák az ismertebb gyomorkeserűk is, mint például az Unicum, a Jäger és a Becherovka, mivel nem kell termékadót fizetni a gyümölcspárlatok után, és azok után a tömények után sem, amelyekben nincs adalékanyag, és legalább hét különböző gyógynövényt tartalmaznak.

A cikkben megjelenő számok szerint egy 22 százalékos féldecis vodka szeszesital most a boltban körülbelül 100 forintba kerül, ez az új adóval már 120 forint lehet (ha érvényesítik az árban). Kifejezetten rosszul járnak az abszint rajongói, hiszen  egy literes, 7 ezer forintos, 80 százalékos Abszinthoz még 900 forint adó járul.

A lap emlékeztet, hogy a  kormány régóta törekszik arra, hogy az alkoholos italok között visszaszorítsa a rossz minőségű töményeket, és előtérbe tolja a pálinkát

Ajánlott videó

Olvasói sztorik