Belföld

Még januárban támadnak az okostraffipaxok

traffipax(1)(960x640).jpg (traffipax)
traffipax(1)(960x640).jpg (traffipax)

Már tesztelik és hitelesítették az újfajta sebességmérőket, így hamarosan be is vethetik – értesült az InfoRádió.

Az újfajta traffipaxok tudása jóval túlmutat a sebesség-ellenőrzésen, hiszen képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból az automatikus rendszámfelismeréssel. Emellett alkalmasak arra, hogy videofelvétellel számos, menet közben elkövetett jogsértést rögzítsenek, mint például a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson való áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését, a biztonsági öv használatának elmulasztását.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a mérők hitelesítése már megtörtént, és várhatóan már ebben a hónapban kikerülnek az utakra. Decemberben ugyanis még tesztelték a rendőrök azokat.

Tavaly májusban két cég nyerte meg az Országos Rendőr-főkapitányság traffipaxtenderét. A rendőrség 160 sebességmérő berendezést vásárolt. Ezek mobil eszközök, de a rendőrség több száz fix telepítésű eszköz beszerzését is tervezi. Akkor azt ígérték, hogy az új eszközök már pár hónap múlva az utakon lehetnek de legkésőbb 2014 végéig.

Mint azt korábban megírtuk, májusban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) mobil traffipaxok gyártására és szállítására kiírt közbeszerzését az a magyar cégekből álló konzorcium nyerte meg, amely kifejlesztette a használattal arányos elektronikus útdíjrendszert (Hu-Go) is.

Az ARH Informatikai Zrt. és i-Cell Mobilsoft Zrt. összesen 160 darab mobil, “komplex közlekedési ellenőrzési pontot” (KKEP) tervez, gyárt és helyez üzembe a kapcsolódó oktatással együtt a rendőrség számára nettó 720 millió forintért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik