Belföld

Végignézheti, ahogy a betege meghal

háziorvos (háziorvos)
háziorvos (háziorvos)

Kitálalt egy több mint 30 éve falvakban dolgozó, jelenleg Csongrád megyében praktizáló nyugdíjas korú háziorvos a hvg.hu-nak. A földeáki doktornő azután fordult a laphoz, hogy egyik betege nem jut be az életmentő vizsgálatokra.

Csehpál Etelka elmondása szerint az idős néni mellében hónapokkal ezelőtt tapintott ki csomót. A sebészet sürgőséggel adott időpontot mammográfiára, ám mivel az asszonynak nincsen autója, csak hosszas időpont-egyeztetés után szállították el a vizsgálatra, amelyet végül lekéstek. Emiatt hónapokat kellett várni az újabb időpontra, és a többi vizsgálat is csúszik a várólisták miatt.

A doktornő szerint a néni daganata már fekélyesedik, közben viszont semmilyen ellátást sem kap. Ilyet utoljára a hetvenes években látott az egyetemen – tette hozzá. A háziorvos a mellrákos idős asszonyt szerette volna elhelyezni valahol, hogy szakszerű ellátást kapjon, de mindenhonnan elutasították. „Most meg itt tartunk, hogy végignézem, ahogy meghal a néni” – mondta.

Csehpál Etelka úgy látja, jelenleg sokkal rosszabb a vidéki népesség egészségi állapota, mint évtizedekkel korábban, és az ellátás is sokkal nehezebben elérhető a számukra, mint a városban élőknek. Sok betegének ráadásul hiába írja föl a receptet, pénzhiány miatt nem tudják kiváltani a gyógyszert.

A doktornő szerint a fiatal orvosokat nehéz a falvak betöltetlen praxisaiba csábítani, pedig meg lehet élni belőle. A hvg.hu ennek kapcsán kitért arra, hogy az Országos Alapellátási Intézet 216 betöltetlen háziorvosi praxist tart nyilván azok után, hogy az augusztus 1-jén kiírt pályázatokra október 31-ig lehetett jelentkezni. A legtöbb, 35 üres háziorvosi rendelő Borsodban van, Békésben 19, Tolna megyében 13, Baranyában csupán 8, de ezek fele már 2005 óta betöltetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik