Gazdaság

Egyre többen, egyre többet fizetnek a szakorvosi ellátásért

Az Union Biztosító felmérése szerint a két évvel ezelőtti 32 százalékkal szemben a páciensek 44 százaléka válaszolta azt, hogy fizet az ellátás során.

A mostani felmérés szerint hálapénzzel és magánellátással együtt átlagosan évi 45 ezer forintot fizetnek az orvoshoz fordulók, az összeg a 2012-es felmérésben még 33 ezer forint volt.

A 3800 fős, a 25-55 éves aktív korosztály körében végzett felmérés szerint a magánklinikákhoz, magánorvosokhoz fordulók aránya a 2012-es 36 százalékról 46 százalékra növekedett. A kutatásból kiderül, hogy a magán-egészségügyi szolgáltatóknak átlagosan 74 ezer forintot fizetnek a páciensek idén.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A magánszolgáltatás igénybevételénél jelenthetnek megtakarítást az egészségbiztosítások. Ezek száma az idén a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) harmadik negyedéves adatai szerint 32 500 volt, és 7,7 milliárd forint díjbevételt jelentettek a biztosítóknak.

Nem csak a magánellátásért fizetnek sokan. A GKI Gazdaságkutató korábbi felméréséből kiderült: a felnőtt magyar lakosság mindössze 30 százaléka tartja ingyenesnek az állami egészségügyi ellátást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik