Belföld

Itt a havazás – erre figyeljenek a közlekedők!

Indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról. Hófúvások is lehetnek a következő napokban.

Az ország egyes részein már pénteken elkezdődött a havazás, szombaton és vasárnap még több helyen kell rá számítani. A Dél-Dunántúlon akár 15 centiméter vastag hóréteg is kialakulhat, vasárnap és hétfőn pedig viharos szél okozhat hófúvást – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A társaság a téli körülményekre hívja fel a közlekedők figyelmét. A közútkezelő a forgalmasabb szakaszokon sózást végez a jegesedés elkerülése miatt, ez a munka azonban rendkívl időigényes, így szükség van az autósok türelmére és belátására – írják. A hó eltakarítását 3-5 centiméternél kezdik meg, ennél kisebb vastagságnál a kiszórt olvasztó anyagok megakadályozzák a lehullott csapadék megfagyását.

A hóeltakarításnál először az autópályákat, főutakat és a nagy forgalmú mellékutakat tisztítják meg, ezután kerítenek sort a további útszakaszokra. A hófúvások eltakarítását akkor tudják hatékonyan elvégezni, ha megszűnt az erős szél. Megelőzésképpen a leginkább érintett útszakaszokra hófogó rácsokat, hálókat helyeznek ki, ezek azonban óránként 30-50 kilométeres széllökésekig tudják ellátni feladatukat. A hóeltakarító járművek megelőzését nem javasolják, mert a még havas úton kevésbé biztonságos haladni. A gépek meghatározott ponttól látnak munkához, ahová felemelt ekével jutnak el – közölték.

A közútkezelő minden lehetséges csatornán igyekszik tájékoztatni a közlekedőket a veszélyhelyzetekről, szélsőséges útviszonyokról és arra kérik az autósokat, hogy ezt mindenképpen vegyék figyelembe, ezt alaposan mérlegelve induljanak csak el, ha feltétlenül szükséges és csakis a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik