Belföld

Külügyminisztérium: Nuland nem hívta fel Szijjártót

A minisztérium állítja: Szijjártó és az amerikai államtitkár-helyettes legutóbb két hete beszéltek telefonon. Szijjártó kedden levelet ír az amerikai külügynek.

Hétfő délután a Hír24 TV a Facebook-oldalán írt arról, az amerikai külügy egyik hivatalnoka megerősítette a Hír24 hírműsorának: Victoria Nuland felhívta Szijjártó Pétert, hogy tiltakozzon, miután megjelent a sajtóban a hír, amely szerint az ügyészség André Goodfriend mentelmi jogának felfüggesztését kéri.

A KKM közleményében kiemelte: a sajtóhíresztelésekkel ellentétben Szijjártó Pétert hétfőn nem kereste Victoria Nuland, a két fél legutóbb két hete beszélt egymással telefonon.

Ahogyan korábban megírtuk: a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte a KKM-nél azoknak az intézkedéseknek a megtételét, amelyek szükségesek az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivője diplomáciai mentességének felfüggesztéséhez. Az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt indult nyomozással kapcsolatban kezdeményezte ezt.

A KKM közlése szerint pénteken érkezett meg a tárcához Polt Péter legfőbb ügyész levele, amelyben a felfüggesztéshez szükséges lépések megtételét kérte. A külügyi tárca vezetője az ügyben kedden levéllel fordul az Egyesült Államok külügyminisztériumához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik