Belföld

DK: ha lenne összeférhetetlenségi törvény, Tiborcz nem lenne milliárdos

Közleményben sírja vissza az Orbán-kormány által megsemmisített összeférhetetlenségi törvényt a Demokratikus Koalíció (DK).

Szombaton az egész országot felforgatta az a cikk, amelyben annak a cégnek az állami megrendeléseit veszik sorra – összesen 2,9 milliárd forint értékben – amelynek egyik tulajdonosa Tiborcz István, Orbán Viktor veje. A cikk tanúsága szerint a Tiborcz érdekeltségébe tartozó vállalkozás olyan közbeszerzéseken indult, amelyeket volt üzlettársa készített elő. Az ügy kapcsán megszólalt a DK is, ők úgy látják, nem fog a botrány miatt vizsgálat indulni, hiszen „az Orbán-kormány hatalomra kerülvén egyik első dolgaként törölte el a Gyurcsány-kormány által alkalmazott összeférhetetlenségi törvényt”.

Mint írják: a „korrupt kormányban” mindennapos eset, hogy politikusok és családtagjaik szabadon indulhatnak közbeszerzéseken, komoly összegeket nyerve a hazai és az európai közös kasszákból. „Mindez a Gyurcsány-kormány alatt nem fordulhatott volna elő, mert összeférhetetlenségi törvény rendelkezett arról, hogy politikusok és családtagjaik nem indulhatnak ilyen pályázatokon” – emlékeztetnek.

Mi is hírt adtunk róla: a Demokratikus Koalíció az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordult a homályos ügy miatt, de közleményükben azt írják, ennél továbbmennek: törvényjavaslatot tesznek annak az összeférhetetlenségi törvénynek a mintájára, „mely a Gyurcsány-kormány korrupció elleni harcának zászlóshajója volt és amit az Orbán-kormány első lépésként semmisített meg”.

Tiborcz István cége egyébként a mai napon közölte: jogi lépéseket tesznek az Orbán Ráhel tandíjának forrásával, illetve a társaság által elnyert állami megbízásokkal foglalkozó cikkek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik