Belföld

Orbán Ráhel tandíja: az európai csalásellenes hivatalhoz fordul a DK

Orbán Ráhel (Orbán Ráhel)
Orbán Ráhel (Orbán Ráhel)

A Demokratikus Koalíció a a politikusok hozzátartozóinak a vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá tenné.

A párt közleményében emlékeztet, hogy vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán Viktor ellen – többi között – lánya évi 15 millió forintba kerülő svájci tanulmánya miatt.

Mint írják: Orbán Ráhel reakciójában támadásnak nevezte, hogy az ellenzék számon kéri “az igazolatlan mértékben vagyonosodó” miniszterelnököt. Közölte, hogy férjével a saját lábukon állnak, a saját erejükből boldogulnak.

A DK szerint ez igaz lehet, “azzal a kiegészítéssel, hogy mindez közpénzből történik. Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istvánnak a cégei ugyanis a 2010-es kormányváltás óta több milliárd forint hazai és európai pályázati pénzeket nyertek el” – mutat rá a párt.

Ahogy a közleményben olvasható, “a miniszterelnök lánya tehát nem a szállodaiparban megkeresett jövedelmére gondolt, hanem férjének arra a kormányváltás előtt még jelentéktelen cégére, mely 2011-re már 3 milliárd forintos árbevétel fölött járt.””

“Orbán Ráhel tehát saját teljesítményeként tekint a maffiakormány azon gyakorlatára, hogy a hazai és EU-s pályázatokat rendre kormány közeli barátok és családtagok nyerik” – értékel a DK.

A Demokratikus Koalíció az ilyen esetek miatt támogatta azt a civil kezdeményezést, mely a politikusok hozzátartozóinak a vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá tenné. A DK szakértői beadványt készítenek elő az OLAF-hoz, az európai csalásellenes hivatalhoz, hogy fény derülhessen arra, hogy a miniszterelnök és családja “felfoghatatlan mértékű vagyonosodásában szerepet játszott-e európai polgárok pénzével való visszaélés” – áll a közleményben, amelyet Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tag jegyez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik