Belföld

Kósa kétmilliót költött könyvekre – megszólalt a politikus

Kósa Lajos (Kósa Lajos)
Kósa Lajos (Kósa Lajos)

A Központi Antikvárium pénteki árverésén szúrta ki a Blikk a Fidesz ügyvezető alelnökét, aki igazi ritkaságokkal gazdagodott a kétórás liciten. A Fidesz alelnöke azt írta, hogy egy barátjának vásárolt.

A lap beszámolója szerint a legértékesebb darab Luther Márton 1532-ben kiadott adventi prédikációja volt, ezért 280 ezer forintot fizetett. Egy Füst Milán által Radnótinak dedikált verseskötetet is hazavihetett, ezért 240 ezer forintot adott ki. Több mint a magyar minimálbér kétszeresét hagyta ott egy Radnóti Miklós könyvtárából előkerült Márai Sándor-könyvért, amelyben a szerző a szegénységhez ad egyfajta „használati utasítást”.

Több pénzébe is kerülhetett volna a politikusnak az aukció, szemtanúk szerint a József Attila Nagyon fáj című dedikált verseskötetéért zajló licitből félmillió forintnál szállt ki, és egy a Radnóti-hagyaték részét képező Kisfaludy Károly-színműért is 400 ezer forintig „állta a sarat”.

Így is egy átlagmagyar munkavállaló körülbelül 13 havi nettó fizetését költötte el körülbelül két óra alatt a könyvritkaságokra. Kósa Lajos nem kívánt nyilatkozni a lapnak.

A volt debreceni polgármester egy hónapja egy körülbelül egymillió forintos Rolling Stones-koncerttel dúsított utazáson vett részt, miután elterjedt a hír a médiában, nyilatkozott a Hír24-nek az útról és a koncertről, az interjút ide kattintva olvashatja el.

Kósa cáfol

A Fidesz alelnöke közleménnyel reagált a Blikk hétfő reggeli cikkére. “A sajtóhírekben megjelent állítással szemben a tény az, hogy 2014. december 5-én 17 órakor a Központi Antikvárium által szervezett árverésen a magam részére csak a következő két könyvet vásároltam: 16. tétel Csokonai Vitéz Mihály (ford.): A tavasz – 42.000 forint és 179. tétel (Táncsics) Stancsics Mihál(y): Népkönyv – 34.000 forint” – írta Kósa, hozzátéve, hogy ezt a Központi Antikvárium által kiadott számla bizonyítja.

A volt debreceni polgármester azt írta, hogy minden más tételt és könyvet egy debreceni ismert könyvgyűjtő barátja kérésére, az ő pénzén, megbízása alapján neki vette, mivel ő személyesen nem tudott megjelenni az árverésen, és hogy a megbízás tényét előre be is jelentette. Mindezt a Központi Antikvárium által a barátom részére kiállított másik számla igazolja.

“Ezúton kérek mindenkit, aki a közvéleményt hamisan tájékoztatta, hogy közölje ezt a közleményt vagy a közleményben szereplő tényeket” – zárta a közleményét Kósa.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik