Belföld

Kokain, fű, alkohol: keményen tolják a politikusok

Mámorban tobzódó honatyákat mutatunk. Saját magukat nem szondáztatják, de az Ön 12 éves gyerekét drogtesztelnék. Deutsch Tamás, hol vagy?

Sokak szerint Lázár János kisfiának 70 milliós budai lakásáról, Rogán Antal belvárosi ingatlanpanamáiról kívánta elterelni a figyelmet Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere, amikor szombaton azzal állt elő: kötelező éves drogtesztet vezetne be a 12-18 éves gyerekek, valamint a politikusok és az újságírók számára.

Ma a Parlamentben Rogán Antal bejelentette: a Fidesz-frakció beáll Kocsis Máté javaslata mögé.

A Liberálisok szerint Kocsisnak „elgurult a gyógyszere”, Zacher Gábor pedig azt nyilatkozta: 50 milliárd forintba is kerülhet Kocsis „nemzeti drogtesztje”, amelynek „preventív hatása nulla lenne”. A toxikológus szerint az erre elköltött pénzt inkább más, hasznosabb szűrővizsgálatokra kellene költeni.

A Facebookon máris megalakult az Egymillió vizeletmintát a Fidesznek csoport, akik azt ígérik: még karácsony előtt szerveznek „egy nagy nemzeti vizeletminta-adást, ahol mindenkinek lehetősége lesz átadni vizeletmintáját pártunknak és kormányunknak”

Igazán illő lenne, hogy Deutsch Tamás legalább egy konzultációt indítson a kötelező drogesztről, mielőtt bevezetik azt. 

Segítségképpen bemutatjuk politikusaink drog- és alkoholügyeit a közelmúltból.

Tavaly robbant Lazáry Viktor, Szombathely fideszes alpolgármesterének kokainbotránya. Egy nyilvánosságra került videófelvételen egy Lazáryra kísértetiesen emlékeztető férfi fehér port szív fel egy asztalról, majd a maradékot az ínyébe dörzsöli. Bár Lazáry mindent tagadott, az igazságügyi szakértő valósnak találta a felvételt, a Fidesz pedig nem indította újra a képviselőt.

Idén nyáron Gyenes Leventéről, Gyömrő polgármesteréről kerültek ki olyan fotók, amelyeken két pucér hölgy társaságában látható, a képeken lévő fehér por pedig vélhetően nem a gyümölcsök édesítésére szolgált. A polgármester úr egyszer egy asztalról szippant, másszor meztelen hölgyek egymásról nyalják le az anyagot.

Juhász Péter jelenleg az Együtt önkormányzati képviselője. 2002-ben ő alapította a Kendermag Egyesületet, amely a könnyű drogok legalizálásáért küzdött. 2005-ben társaival együtt a rendőrségen feljelentést tett önmaga ellenkábítószer fogyasztása miatt. Az akciót azért indították, hogy felhívják a figyelmet arra: szerintük az állam 15-ször annyit költ a fogyasztók üldözésére, mint megelőzésre és ártalomcsökkentésre összesen. Ezért ésszerűbb törvényeket szorgalmaztak kábítószer-ügyben.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Kocsis következetesen „drogról” és „drogosokról” beszél, míg az évente konzervatív becslés szerint is 10 ezer ember halálát okozó alkohol problémáját nem is említi. Nem véletlenül: politikusaink ugyanis gyakran öntenek fel a garatra, méltatlan helyzetbe hozva önmagukat és választóikat.

2008 januárjában Szekeres Imre az új Gripen-gépek avatásán mondott ünnepi beszédet. Azaz csak mondott volna, mert a honvédelmi miniszternek igencsak meggyűlt a baja a legegyszerűbb szavakkal is. Hogy az olyan kifejezéseket már ne is említsük, mint kompatibilitás, modernizáció vagy haditechnika.

Pálffy István híradós műsorvezetőből lett a KDNP képviselője. Számos könyvet írt már a borok témakörében. Friderikusz Sándor 2008-as önéletrajzi könyvében azt állította: Pálffy többször ittasan vezette a Jó estét, Magyarország! című műsort a TV2-n. Pálffy egy tavalyi parlamenti performansza során pedig felszólalása közben szakította meg Józsa István képviselőt, odahajolt hozzá, motyogott neki valamit, majd kezett fogott vele és kisétált a teremből. A jobbikos képviselők, akikhez később szintén közel hajolt, az ivás egyezményes jelével mutatták, hogy Pálffy már nem volt józan szerintük.

Kiss Zsigmond, Püspökladány fideszes alpolgármestere idén augusztusban egy kakasfőző fesztiválon vívott reménytelen harcot egy sátor lábával és a józansággal.

Külföldön még extrémebb példák akadnak. A kanadai Toronto expolgármestere, Rob Ford teljes négy éves regnálása a városvezető kicsapongó életmódjától volt hangos. Számtalan kompromittáló videofelvétel látott napvilágot, mire elismerte: alkohol- és drogproblémái vannak, rendszeresen fogyaszt például crack-et. (a kokain egy tengerentúlon népszerű formája). Rob Ford előbb elvonókúrára ment, majd ritka rákbetegsége miatt visszavonulót fújt.

A magyarellenes kirohanásairól hírhedt szlovák politikus, Ján Slota gyakorlatilag végigpiálta politikai pályafutását. Slota korábban tankkal akarta lerohanni Magyarországot, a nyelvtörvény vitája kapcsán magyar-szlovák háborút vizionált, Göncz Kingát pedig egy ízben kócos asszonyságnak nevezte. Slotát tavaly kizárták saját pártjából, mert gondatlanul kezelte a párt vagyonát, majd nem sokkal később ittas vezetés miatt lekapcsolták a rendőrök.

Olvasói sztorik