Belföld

Adóelkerülés miatt nyomozhat a NAV az RTL Klub ellen

Adóelkerülés gyanúja miatt nyomozhat a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az RTL Klub néhány évvel ezelőtti cégvásárlásai miatt.

Az információt egészen véletlenül az M1 Híradója hozta le. (A köztévé korábban is “ütötte” az RTL Klubot, a szabálytalannak nevezett sugárzási pályázattól kezdve a kormány bíráló műsorokig.) A csatorna a péntek esti adásban számolt be arról, hogy úgy tudja, az adóhatóság azt vizsgálja, volt-e tényleges gazdasági tevékenység a tranzakciók mögött.

Információik szerint ha a NAV adóelkerülést állapít meg, akkor 20 milliárd forinttal kell korrigálni a társaság adóalapját, ami után több milliárd forintnyi közterhet fizethet az RTL.

A műsorban felidézték, hogy a portfolio.hu júniusi cikke szerint a csatorna 2012-ben – 6,6 milliárdos bevétel mellett – csak 5,5 millió forint társasági adót fizetett be. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezt követően egy sajtótájékoztatón vizsgálatra szólította fel az illetékeseket.  Az M1 információi szerint ez a NAV-vizsgálat a végéhez közeledik, és felmerült annak lehetősége, hogy az említett vásárlások mögött nem volt tényleges gazdasági tevékenység, hanem csak az adózás elkerülését szolgálták.

A Híradó megkereste az adóhatóságot, azonban azt közölték, hogy konkrét adózóra vonatkozóan – az adótitok megtartása miatt – nem áll módjukban nyilatkozni. Az RTL Klubot is keresték, de az adásig nem válaszoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik