Belföld

Visszaadja a kormány a lenyúlt pénzt

Parlagfu-felderites(960x640).jpg (parlagfű, légi felderítés)
Parlagfu-felderites(960x640).jpg (parlagfű, légi felderítés)

Visszakerül a parlagfűirtásra felajánlott, de egyebek mellett cipőpucoló gépekre költött pénz a civilekhez.

Még ebben az évben pályázatot ír ki a Földművelésügyi Minisztérium civilszervezeteknek – alapítványoknak és egyesületeknek – parlagfű-mentesítést segítő eszközbeszerzésre. A pályázati kiírás keretösszege 642 millió forint, ezt az összeget magánszemélyek személyi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával parlagfű-mentesítésre szánták. A pályázó civilszervezeteknek közösségi területek parlagfű-mentesítését kell vállalniuk – írja a kormány.hu.

A döntést korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter már megelőlegezte, amikor egy azonnali kérdésre válaszolva közölte: a 2011-ben felajánlott forrásokból 642 millió forintot a hiánycsökkentés miatt zárolt a kormány. Előzőleg a szocialista Heringes Anita felháborítónak nevezte, hogy a vidékfejlesztési tárca az adók egy százalékából parlagfű-mentesítésre felajánlott források egy részét más célra (végkielégítésre, autóvásárlásra) használta fel.

Korábban a Hvg.hu derítette ki, hogy 2009-ben több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az szja 1 százalékából parlagfű-mentesítésre, aminek nagy részét a Földművelésügyi Minisztérium egyszerűen átcsoportosított. Később a hetilap azt is megírta, hogy a Lázár-féle hiánycsökkentés része lehetett, hogy a minisztérium a pénzből ezüstmetál cipőtisztító gépet, drága mobiltelefonokat, laptopokat, irodaszereket, diplomatatáskákat, pogácsát vásárolt, és ebből fizette közüzemi számlái egy részét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik