Belföld

Parlagfűmentesítés: helikopterre és cipőpucolóra is szépen költöttek

Nehezen megmagyarázható tételek kerültek fel a parlagfűpénzek felhasználását taglaló listára. Az 1,1 milliárdból számítástechnikai eszközök és irodaszerek garmadáját finanszírozták.

2009-ben összesen 1,1 milliárd forintot adtak össze az állampolgárok 1 százalékos felajánlás formájában a parlagfű elleni harcra. A hvg.hu utánanézett, mire ment el a döbbenetes összeg. Az adatokat a Parlagfűpollen No Társaság a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) segítségével perelte ki a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, akik a a társaság egyszerű adatigénylésére nem válaszoltak.

Korábban megírtuk: az 1,1 milliárd forint jelentős részét, 642 millió forintot zárolt a kormány 2011-ben, ezt az összeget egyszerűen elköltötték másra. A megmaradt 483 millió forint felhasználását vette górcső alá a portál. Cikkük tanúsága szerint a számítástechnikai eszközök slágernek számítottak: mobiltelefonok, laptopok, tabletek, lézeregerek, szkennerek, nyomtatók sorjáznak a felsorolásban, de az irodatechnikai eszközökre is szépen költöttek.

Fotó: MTI

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal például 92 500 forintért vásárolt bőrből készült diplomatatáskákat, mindjárt tíz darabot – írják. Sokat elvitt az utazás is: milliós üzemanyagszámlákat, karbantartást, olajcserét is elszámoltak a parlagfűkeret terhére, amelyet meglehetősen drága Bridgestone abroncsokkal is megkurtítottak, darabonként 40 ezer forinttal.

Az igazi kakukktojások

Vannak azonban még ezeknél is furcsább tételek, amelyeket nehéz megmagyarázni a parlagfűmentesítés eszközszükségleteivel: ilyen például a fővárosi kormányhivatal földhivatalának költekezése, ők összesen 522 ezer forintért rendeltek elektromos cipőtisztító gépeket. Ide kívánkoznak a helikopteres felderítések költségei is: ez önmagában 100 milliót vitt el az átcsoportosítás után megmaradt 463 millióból.

A portál szerint a szerződések, számlák átnézése során elvétve lehetett olyat találni, ami a tényleges irtási tevékenységhez kapcsolódott. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal legalább egy fűkaszát is vett 200 ezer forintért, a Heves megyeiek pedig a számlák alapján két – darabonként 60 ezret kóstáló – akkumulátoros háti permetezővel és egy fűnyíróval vették fel a harcot a parlagfű ellen – írják. Hozzáteszik: utóbbi kormányhivatal ennek sokszorosát, több mint 300 ezret költött a parlagfűpénzből egy minőségi mátrixnyomtatóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik