Belföld

Vargának számolnak be a NAV-vizsgálatról

A Vida Ildikó által felügyelt saját esetleges korrupcióját vizsgáló csoport a nemzetgazdasági miniszternek fog beszámolni – válaszolt a NAV a 444.hu-nak. Igaz, az is kiderült már, hogy a belső vizsgálat nem is a korrupcióra irányul.

Vida Ildikó még november elején a Magyar Nemzetben az nyilatkozta: „A NAV-ot, a munkatársaimat és engem is korrupcióval vádoltak meg, és olyan drasztikus diplomáciai eszközhöz nyúltak, hogy nyilvánvaló: mindezt nagyon komolyan kell vennünk. Megígérem, komolyan vesszük. A vizsgálati csoport munkáját személyesen én fogom felügyelni, és természetesen az összes jogszabály legszigorúbb betartásával és betartatásával fogjuk végezni ezt a feladatot is.”

Ekkor tehát amellett, hogy beismerte, hogy valóban kitiltották az Egyesült Államokból, azt is előirányozta, hogy az esetleges érintettségét is maga fogja felügyelni, természetesen igen szigorúan. A 444.hu ezután kérdezte, hogy a vizsgálóbizottság kinek fog beszámolni, amelyre az adóhatóság most küldött választ: “A vizsgálati csoport megkezdte a működését, melynek eredményéről a nemzetgazdasági miniszternek fog beszámolni.”

Szerdán egyébként a gazdasági tárca parlamenti államtitkára azt mondta, a belső vizsgálat nem is a korrupciót vizsgálja. Tállai szerint a szervezeten belüli rendszeresített eljárások csak akkor indulhatnak meg, ha van “ügy”, amit ki kell vizsgálni. “Jelen esetben azonban továbbra sem látott napvilágot egyetlen konkrét hatósági ügy sem, amellyel összefüggésben bármilyen vizsgálat indulhatott volna.” Az elmúlt időszak eseményei azonban szükségessé tették, hogy a NAV-on belül kivizsgálják, mi az oka egyes amerikai érdekeltségű cégek NAV-val szembeni esetleges negatív tapasztalatainak. A munka jelenleg is zajlik, de annak hangsúlyozottan a belső kontroll a célja, nem pedig az érintett adózókkal szembeni adóhatósági fellépés kezdeményezése – hangsúlyozta az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik