Belföld

Elfogadták a költségvetési módosító csomagot

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága tizenegy igen, egy tartózkodás és egy ellenszavazat mellett elfogadta a 2015. évi költségvetési törvényjavaslatra vonatkozó összegző módosító javaslatot.

A bizottság azt javasolja, hogy az Országgyűlés a jövő évi költségvetés teljes bevételét 16 312 milliárd 873,0 millió forintban, kiadását 17 190 milliárd 277,1 millió forintban, hiányát pedig 877 milliárd 404,1 millió forintban állapítsa meg.
A bevételi főösszeg 67,7 milliárd, a kiadási főösszeg 67,9 milliárd forinttal lenne kisebb a bizottsági módosító javaslat szerint, a hiány pedig mintegy 198 millió forinttal.

Az indítvány javaslatot tesz az Országvédelmi Alap előirányzatának megfelezésére, amely így a benyújtott törvényjavaslat szerinti 60 milliárdról 30 milliárd forintra csökkenne, ez azonban a módosító javaslat szerint még mindig elegendő a költségvetést érintő potenciális kockázatok kezelésére.

A módosítás a javaslatcsomag szerint arányában elhanyagolható összegben érinti az államháztartás központi alrendszerének hiányát, valamint az uniós módszertan szerinti hiányt is, ami változatlanul 2,4 százalék a GDP arányában – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik