Belföld

Tovább titkolózik a NAV az áfacsalási ügyben

Nem adott választ a Horváth András által kirobbantott áfacsalási gyanúval kapcsolatos kérdésekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Pedig azok közérdekből nyilvánosak lennének.

A Népszava fordult az adóhivatalhoz, a mindössze két nap alatt le is zárt belső vizsgálat részleteiről érdeklődött. A lap elsősorban a vizsgálat felelőseit és a bevont szereplőket szerette volna megismerni, hiszen a múlt héten nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésből az sem derül ki, ki végezte el a feladatot. A NAV a megkeresésre úgy válaszolt, “a dokumentum nem a nyilvánosság számára készült, a kitakarásokat az adótitok védelme és a bíróság ítéletének előírásai indokolják. Tehát a kitakart adatok nem közérdekűek és nem is közérdekből nyilvánosak”.

A jelentéssel kapcsolatban Schiffer András, az LMP társáelnöke úgy foglalt állást, hogy  az adóhatóság nyilvánvalóan nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének vele. A jelentés ugyanis sok esetben a kitakarásoktól értelmezhetetlen módon került nyilvánosságra, ráadásul feladatterve és felelőse sincs. Az LMP politikusa az ügyben pert indító jogászként a Népszavának azt is elmondta, a kitakart, nem adótitkot képező információk nélkül lényegében céltalan volt a jelentés nyilvánosságra hozatala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik