Üzleti tippek

Készüljön, súlyos bírságokat vethet ki a NAV januártól

Az áfacsalások visszaszorításának újabb eszköze az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, az EKAER. Készüljön fel, mert a tét magas: hatósági zár, terméklefoglalás és a szállítmány értékének 40 százalékára rúgó mulasztási bírság.

Januári bevezetésétől kezdve határidőben és szakszerűen kell rögzíteni a termékmozgásokat az EKAER-ben. Így csak néhány hét maradt arra, hogy a cégek beszerzési, logisztikai és raktározási szervezeti egységei felkészüljenek a startra. Akinek ez nem sikerül, az súlyos következményekkel számolhat: a NAV zár alá veheti a szállítóeszközök rakterét és a be nem jelentett áruk értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki. A legnehezebb dolguk a közösségen belüli beszerzőknek lesz – összegzi blogbejegyzésében Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adópartnere.

Mit tegyen, ha a kamion már a kapuban áll?

Az EKAER legproblematikusabb szabálya, hogy uniós termékbeszerzés esetén már a kamion elindulása előtt bejelentést kell tenni a fuvarról az adóhatóság felé. Emiatt a raktárosok, logisztikusok és beszerzők számára komoly fejfájást jelenthet, hogy mit kezdjenek egy másik EU-tagállamból érkezett szállítmánnyal, ha annak indításáról előzetesen nem kaptak információt, így az új rendszerben sem tudták azt bejelenteni.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az EKAER-t öt termékfuvarozási típus esetén kell használniuk az adózóknak:

– Az EU más tagállamából Magyarországra irányuló útdíjköteles (3,5 tonna össztömegnél nagyobb) gépjárművel végzett közúti fuvarozások.

– Magyarország területéről az EU más tagállamába irányuló útdíjköteles járművel végzett közúti fuvarozások.

– A nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítésre, ha az Magyarországon belüli útdíjköteles gépjárművel végzett közúti fuvarozással jár.

– Kockázatos élelmiszerek esetében, ha egy fuvarozással ugyanazon címzett részére szállított termékek tömege a 200 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke a 250 ezer forintot meghaladja, függetlenül attól, hogy a fuvarozás útdíjköteles vagy nem útdíjköteles járművel történik-e.

– Egyéb kockázatos termékek esetében, ha egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére szállított termékek tömege az 500 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja, függetlenül attól, hogy a fuvarozás útdíjköteles vagy nem útdíjköteles gépjárművel történik-e.

Az utóbbi két kategóriába tartozó termékek körét egy még előkészítés alatt álló NGM-rendelet fogja szabályozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik