Belföld

Menesztették Vitézy Dávidot

vitezy-david(210x140).jpg (vitézy dávid, )
vitezy-david(210x140).jpg (vitézy dávid, )

Leváltotta Vitézy Dávidot a BKK vezérigazgatói posztjáról a Fővárosi Közgyűlés, miután a képviselők elfogadták az erről szóló előterjesztést. Vitézy munkaviszonya december 4-én szűnik meg.

A javaslatot zárt ülésen fogadták el a fővárosi képviselők. A BKK új vezetőjét a közgyűlés 90 százaléka támogatta. A főpolgármester ezzel lényegében felszámolta a BKK-t, Vitézy pedig már régóta szálka volt Tarlós szemében. Mivel a cégvezető nem akart önként távozni posztjáról, a városvezetés tett javaslatot a leváltására. A kirúgást nem indokolták, Vitézy egyhavi végkielégítést kap. Utódja Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet igazgatóhelyettese lesz. Jövő január 1-jétől áll munkába, díjazása bruttó havi 1 millió 600 ezer forint.

A szavazáson nem vett részt a DK. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi közgyűlési frakcióvezetője úgy fogalmazott, a maga részéről örül Vitézy leváltásának, szerinte túl fiatal volt a feladathoz, Dabóczi Kálmánt pedig jó szakembernek nevezte.

Karácsony Gergely ezzel szemben azt közölte, tartózkodott a szavazáson, mert bár nem kérdőjelezi meg Dabóczi Kálmán felkészültségét, úgy gondolja, Vitézy Dávid jól végezte a feladatát.

A Fővárosi Közgyűlés már a múlt héten megszavazta, hogy létrejön a Budapesti Városigazgatósági Holding, ide integrálták a BKK-t is. Ezzel lényegében feladatokat vettek el a cégtől, Vitézytől pedig hatásköröket vontak volna el, és még egy főnököt is kapott volna maga fölé.

Fotó: Hír24

Találtak állást a korábbi botrányos hegyvidéki polgármesternek

A további személyi döntések sorába tartozik, hogy Nagyunyomi-Sényi Gábornak, a BFVK vezérigazgatójának szintén csütörtöki hatállyal mondtak fel. Január elsejétől a társaság vezetője Barts J. Balázs lesz, munkájáért bruttó havi 1 millió 300 ezer forintot kap majd.

Az FKF élén Klug Lajost Horváth Béla, a FŐTÁV-nál Mitnyan György váltja Fekete Csaba jelenlegi vezérigazgatót. Mitnyan korábban a XII. kerület polgármestere volt, nevéhez fűződik a Turul-szobor körüli botrány, a kerület eladósítása, illetve ő volt az, aki öltözködési szabályokat akart bevezetni az önkormányzatnál, de javaslatát leszavazták.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, hogy Bán Tamásnak, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatójának havi bruttó díjazását 1 millió 900 ezer forintra módosítja. Egy hete döntöttek arról, hogy jövő év január 15-től létrehozza az új városüzemeltetési holdingot. A testület akkor bruttó havi 1,6 millió forint fizetést szavazott meg Bán Tamásnak.

A közgyűlés ugyancsak zárt ülésen megválasztotta hét bizottságának tagjait is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik