Belföld

Már nem titkolózhatnak a pártirodákra felvett hitelek ügyében

Lehullhat a lepel a pártirodákra felvett, állami garanciával megszerezhető MFB-hitelekről. A fideszes javaslat a már megkötött ügyletekre is vonatkozik.

Az előterjesztők – köztük Lázár János, a fejlesztési bank felügyeletért is felelős Miniszterelnökség vezetője – a közügyek átláthatóságának biztosításával indokolták javaslatukat, tájékoztat az MTI.

A törvény a kihirdetést követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit a már megkötött ügyletekre is alkalmazni kell.
A 2007-es vagyontörvény adott lehetőséget arra, hogy a parlamenti pártok – állami kezességvállalás mellett – kedvezményes MFB-kölcsönnel működési célú ingatlanokat vásároljanak. A lehetőséggel éltek is a pártok, az elmúlt időszakban azonban többször is téma volt az, hogy az SZDSZ nem fizette vissza a hitelt.

 

Ahogyan korábban megírtuk, a IX. kerületi ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást az SZDSZ tartozásával összefüggésben. A nyomozást február 13-án rendelték el Szilágyi György feljelentése alapján. Szilágyi szerint SZDSZ tartozása 2010 végén több mint 770 millió forint volt, ennek legnagyobb részét egy állami kölcsön tette ki. Az ügyészség tájékoztatása szerint az SZDSZ egy 2007-es törvényi lehetőséggel élve több száz millió forint, állami garanciavállalással támogatott hitelt igényelt a Magyar Fejlesztési Banktól a működését szolgáló ingatlanok megvásárlására. Az Állami Számvevőszék 2012-es vizsgálata fényt derített rá, hogy a hitellel érintett ingatlanok közül négy olyan településen van, ahol az SZDSZ-nek nincsen pártszervezete. A párt 2009. július 15-e óta tőke- és kamatfizetési kötelezettségének nem tett eleget az ügyészség szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik