Gazdaság

Újabb 9 milliárdot kap a 4-es metró a kormánytól

A 4-es metró kihasználtsága egyelőre nem hozza a várt utasforgalmat, ha azonban a felszíni közlekedést áthangolja a BKK, nőni fog az új metróvonalat használók száma.

A kormány a 4-es metró üzembe helyezésére 9 milliárd forintot csoportosít át a helyi önkormányzatok támogatásának terhére – olvasható a Magyar Közlönyben. A támogatást év végéig fogják folyósítani.

Az összeg valószínűleg a BKV finanszírozására kell, hiszen a társaság banki hitelből biztosítja a működését, ami mögött állami garancia áll.

Októberben arról írtunk: a BKV súlyosan eladósodott, a hitelei két év múlva járnak le. Idén 9,4 milliárd forint, jövőre pedig az összes többi, 50 milliárd forintot meghaladó kölcsön fog lejárni, amelyek mögött állami, illetve önkormányzati garancia áll.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója akkor elmondta, hogy idén eddig két esedékes törlesztőrészletet teljesítettek összesen 4,7 milliárd forint értékben, szeptember 30-án pedig további 2,4 milliárd forintot fizetnek vissza, de így már több mint hétmilliárd forint hiányzik a gazdálkodásból.

A 4-es metróval kapcsolatban azt mondta, az utasok nehezen szoknak át az új közlekedési lehetőségre, így a 4-es metró kihasználtsága egyelőre nem hozza a várt utasforgalmat, ha azonban a felszíni közlekedést áthangolja a BKK, nőni fog az új metróvonalat használók száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik