Belföld

Giró-Szász? Szijjártó? Esetleg Vajna? Kinek a gazdagodása zavarja a legjobban? Szavazás!

Nem a kormányszóvivő az egyetlen, akinek a Fidesz közelében meredeken felfelé ível a csillaga. Kollégiumi szobatársak, lelátóbeli szotyipartnerek, egykori táskahordók is nyertesei lettek az elmúlt öt évnek.

Giró-Szász András

Fotó: Kummer János

A független politológusból a Fidesz-kormány szóvivőjévé, majd kommunikációs államtitkárává avanzsált Giró-Szász András idén először adott le vagyonnyilatkozatot, amelyből kiderült: 840 milliót sikerült eddig összekuporgatnia. A felsorolásban szerepel többek közt 93 millió forint takarékbetétben, 47 millió befektetési jegyben, illetve egy 30 millió forintos elektromos luxusjacht is. Persze sosem árt több lábon állni: az államtitkár úr egy 120 szobás belvárosi luxusszálloda résztulajdonosa is lesz. Az ingatlant az V. kerületi önkormányzat adta el nyomott áron. Mondja még valaki, hogy a szorgalmas munka nem hozza meg a gyümölcsét!

Mészáros Lőrinc


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A felcsúti Disneyland nagyura egyszerű gázszerelőből lett az ország egyik legpénzesebb embere. Kevés olyan nap van a naptárban, hogy cége, a Mészáros és Mészáros Kft. ne nyerjen valamilyen zsíros állami megbízást. Orbán Viktor szotyipartnere, szülőfalujának polgármestere 7,7 milliárd forintra becsült magánvagyonával immár a 100 leggazdagabb magyar listáján feszít. Legújabb szerzeménye egy mangalicatelep, amelynek avatóján személyesen a miniszterelnök is részt vett.

Garancsi István

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök barátjaként ismert milliárdos vállalkozó pénzügyi és ingatlanbefektetésekben is érdekelt, de övé a székesfehérvári Videoton fociklub is. Új cége, a Market Építő Zrt. az elmúlt időben sikert sikerre halmoz, több állami beruházás mellett Garancsi nyerte a Fradi-stadion kivitelezését, és 5,3 milliárdért ő építheti a Közszolgálati Egyetem sportcsarnokát is. 13,7 milliárd forintra becsült vagyonával a 100 leggazdagabb magyar között szerepel. Van mit tanulnunk tőle!

Simicska Lajos

Fotó: MTI/Kovács Attila

A miniszterelnök egykori iskolatársa a Fidesz pénztárosából lett az első Orbán-kormány APEH-elnöke. Jelenleg az ország egyik első számú oligarchája: építőipari gigacége, a Közgép csak 2013-ban 432 milliárd forint közbeszerzést nyert el, ez napi 1,18 milliárdot jelent. A köré felépült cégháló teljes egészében átláthatatlan. Sokak szerint a mai napig Simicska a Fidesz pénzügyi felelőse: vele vészelte át a párt a „nyolc szűk esztendőt”, és rajta keresztül biztosítják majd a Fidesz anyagi túlélését egy leendő ellenzéki időszakban.

Baldauf László


Fotó: MTI / Kovács Attila

A CBA bolthálózat alapító-elnöke Magyarország 72. leggazdagabb embere. A Fidesz mellett nyíltan agitáló üzletember tavaly októberben egy hazaárulózó belső levélben szólította fel az áruházlánc dolgozóit a békemeneten való részvételre. Bár a hála nem politikai kategória, a CBA és a Fidesz viszonya kölcsönösen baráti: a kormány mást sem tesz hónapok óta, mint aljas, versenytorzító trükkökkel igyekszik ellehetetleníteni a CBA konkureciáit. 

Szijjártó Péter

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A fideszes „papagájkommandó” legemlékezetesebb figurája Orbán Viktor táskahordójából lett a párt szóvivője, majd országunk külügyminisztere. Lelkesedése és lojalitása gyors karriert biztosított neki a Fideszen belül: semmire nem mondott nemet, bármilyen feladatot elvállalt. A szolgálatai kifizetődőnek bizonyultak: vagyonnyilatkozata alapján 2013-ban már másfélszer annyit takarított meg, mint amennyit keresett. Szeptember végén került a sajtó érdeklődésébe 170 millió forintos, dunakeszi giccspalotája, melynek forrásairól naponta mást nyilatkozott. A 750 négyzetméteres villában 5 fürdőszoba és egy 130 négyzetméteres uszoda is helyet kapott. Szijjártó korábban a „pofátlan” fizetések miatt ostorozta a szocialista kormányt és puritán kormányzást ígért.

Andy Vajna


Fotó: MTI/Kallos Bea

A filmproducer-oligarcha 2011-ben lett az Orbán-kormány filmügyi kormánybiztosa. Az Átlátszó munkatársának is komoly feladatot jelentett feltérképezni a mögötte burjánzó cégbirodalmat. 2012-ben a kormány több ezer dolgozót küldött az utcára, amikor három kivételével megszüntette a játéktermeket, hogy idén, a megnyert választások után újraoszthassa a piacot: immár csak a haverok között. A garantált haszonnal kecsegtető új kaszinókat nem az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt., hanem Andy Vajna nyithatja januártól. A már korábban is az ő tulajdonában lévő Las Vegas Casino tavaly 6,2 milliárd forint árbevételt könyvelt el, csak osztalékként több mint 1,6 milliárd forintot fizettek ki. 2015-től ennek a sokszorosa vándorol majd hozzá, ám a biztonság kedvéért a fideszes parlamenti többség még egy 7 milliárd forintos adókedvezményt is megszavazott neki. Mert megérdemli!

Szavazzon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik