Belföld

Letilthatják a gyógyszert árusító internetes oldalakat

Az online szerencsejátékhoz hasonlóan ezeket is elérhetetlenné tehetik. Az állam új egészségügyi csúcsszervet hoz létre és szabályozzák a mentőszolgálat feladatkörét is.

Az egészségügyi intézményrendszer átalakításával új intézmény, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ gyakorolja majd az államot megillető tulajdonosi jogokat az egészségügyi szakellátásokhoz használt állami vagyon felett – ez áll abban az egészségügyi javaslatcsomagban, melyet az emberierőforrás-miniszter szerdán benyújtott az Országgyűlésnek.

Az egészségügyi válsághelyzetek megelőzése érdekében együttműködési kötelezettség terheli az egészségügyi szolgáltatókat – tartalmazza a javaslat. Például szélsőséges téli időjárás esetén össze kell gyűjteni a harmadik trimeszterben lévő várandós kismamák létszámadatait az esetleges elszállítás előkészítése érdekében – áll az MTI összefoglalójában.

Újra kell szabályozni az állami mentőszolgálat feladatkörét, cél a koordináció és az ellenőrzés hatékonyságának növelése – áll a dokumentumban. A mentőszolgálat feladata lenne a fekvőbeteg-gyógyintézetek sürgősségi ügyeleti rendjének megszervezése is. A betegszállítás is az állami mentőszolgálat koordinálásába kerülne.

Balog előterjesztése szükségesnek tartja meghatározni azt a mechanizmust is, melyek révén a „hő- vagy hideghullámok” egészségügyi következményei csökkenthetők. „Ki kell dolgozni a lakosság egészségségére ártalmas szintet elérő hő- vagy hideghullámok vagy napsugárzás fennállása idején bevezetendő intézkedéseket, valamint országos hőség-riasztási rendszert kell működtetni” – emeli ki a javaslat, amely ezek mellett a radioaktív anyagokkal szennyezett emberek elkülöníthetőségének megteremtését is előírja.

39 új pszichoaktív anyagot helyeznek tiltólistára, valamint korlátozzák az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek kereskedését is. A gyógyszertörvénybe olyan rendelkezés kerülne, mely alapján a szabályokat megszegő internetes oldalt hozzáférhetetlenné is tehetnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik