Belföld

Vészhelyzet: három testőr szabadult be a Parlamentbe

Olyan ez a nap, hogy bármi történhetik. Ma már Orbán gratulált a Jobbiknak. Aztán lemaffiózták. KIderült, Rogán nem lövet ki szemet, és nyugi, gumibot sem jár a mai tüntetőknek. Kövér EU-zászlón perlekedett Kunhalmival, alakul a Félmegoldások Minisztériuma. Üdv a büdzsére készülő t. Házból.

17.23 Kiment még egy

Marad a hét.

Tényleg pá.

 

17.21 Ki mer szembefutni a NER-rel?

Mi ugyan nem. A Fidesz-frakció kilencvensok százaléka bojkottálja az ülést, egyszemélyesre olvadt téházi akciócsoportunk csatlakozik a többséghez, s felfüggeszti percről percrénket. Elköszönünk, s magánemberként élvezzük tovább a parlamenti klímát.

Csók mindenkinek.

 

17.17 Nyolc, azaz nyolc

Ennyi fideszes van bent a költségvetési vitára ráforduló Házban, szóvá is teszi ezt a szektorában tizenegyedmagával tüsténkedő szoci Harangozó Tamás. “Tán tüntetni mentek a saját kormányuk ellen” – ez Harangózó nem túl valószínű helyzetértelmezése.

Mutatnák fotót is, de jó Valter kolléga sajnos kiinalt a demonstrációra, vizuális felkészültségét így arról a frontról élvezheti hamarost népes olvasóközönségünk.

 

17.04 Te medencét támogatott árammal fűtő külügyminiszter, reszkess!

Amíg mi a piros-kék mellényen rugóztunk,az elnöki pulpitusról elhangzott, hogy a gazdasági bizottság elutasította a luxusúszómedencék megadóztatásáról szóló jobbikos (Novák Előd) javaslatot.

Ennek ellenére, illetve ezzel együtt Novák szólásra emelkedett, s ütötte a medencés Szijjártót, aki, pechjére, még 2005-ben, a Gyurcsány-kormány idején szót emelt a “medencések” ellen, igaz, akkoriban még medencétlen volt a mostani tárcavezető.

 

17.01 Lehull a schifferi lepel

Illetve éppenhogy nem hull le, ugyanis viselője épp azt magyarázza, hogy ő eképpen szolidarít a Parlament előtt demonstráló vasas szakszervezettel.

Ja, most olvassuk, hogy négykor kint járt a munkások között. Bocs.

Demagóg megjegyzés következik: pár hetet lehúzhatna egy kemence mellett is, nem, nem ebben a mellényben, hanem azbesztoverallban, az lenne az igazi szolidaritás.

 

16.56 Egy totált is megér ez a szitu

JObbra elől a kettő plusz egy plusz egy testőr, balra hátul az orbános-putyinos narancspólóba szorult Kónyáék, közte Jobbik.

A mi Házunk.


 

16.36 Schiffer és SRB: a három testőr

Dunafer címeres piros-kék testőrfelsőben közlekedett az imént két elempés a folyosón, Schiffer András és Sallai Róbert Benedek.

Csínyre készülnek, már a teremben ülnek. Az urbánus Schiffer elvész a hacukában, a népies SRB vaskos korpusza viszont hetykén kitölti a rendelkézésére álló szövetteret.

Itt hadd hívjuk föl a figyelmet a maskarásokat faggató fideszes Révész Máriusz zakó-sportválltáska szettjére, valamint arra az asztal zöld filcposztójával szertelenül csevegő zöld kravátllira. És az a bajusz-szakáll kombó? Ugye hogy három testőr! Plusz Révész Dartanyan (direkt volt).

 

 

16.27 Van Tarnaméra!

A hevesi Tarnamérán a közelmúltban megszűnt a rendőrőrs. Erről panaszkodik a jobikos Sneider Tamás, s követeli az egység visszaállítását, minek alátámasztására helyi aláírásokat ad át a belügyi államtitkárnak.

“Megvizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy ismét legyen rendőrőrs Tarnamérán” – így szól Kontrát Károly közepesen biztató válasza.

Lesz? Nem lesz? Önök mire fogadnának?

 

16.16 Imádjuk, ha kormánypárti kérdez kormánypártit

“Továbbra is Európa élvonalában a magyar gazdasági növekedés. Mik a magyar gazdaság 2015-re vonatkozó kilátásai?”

Erről érdeklődik a fideszes Mengyi Roland.

“Minden fasza!” – ha ezt válaszolná Varga Mihály, azt írnánk, csodásan reagált a nemzetgazdasági miniszter. De nem ezt mondja. Illetve ezt, de két szó helyett kétszázzal, kár.

 

16.07 Csökkentik. Nem, növelik. Mégsem

“Miért tette lóvá a jelölteket a Fidesz?” Schiffer András és Orbán Viktor között a kistelepülési polgármesterek illetményén megy a huzavona, aminek fogalmunk sincs, mi lesz a vége.

 

15.58 Életpályamodell a szocális ágazatban dolgozóknak

Erre tesz ígéretet Orbán, miután a jobbikos Schneider Tamás az ágazat válságáról kérdezi.

Vagy nagyon belenyúlt Schneider a témába, vagy vállata a magas labda feladójának szerepét. Önök szerint?

 

15.49 Cosa Nostra?

„Ön tényleg erre készült? Nyomorgó országra?” Kérdezi az illiberális demokráciát egy kaltenbachjenői publicisztikából vett idézetekkel ekéző szoci Harangozó Tamás Orbán Viktortól.

„Az alkotmányos szabályokhoz tartom magam, különös tekintettel arra, hogy erre tettük le az eskünket” – ezt válaszolja Orbán.

„Az ön által felépített rendszer egyre inkább a Cosa Nostrára emlékeztet” – ez a viszonválasz.

Orbán: „Vajon helyénvaló dolog maffiának nevezni egy olyan kormánykoalíciót, amely sokadjára érdemli ki az emberek bizalmát?… Maradunk a választópolgárok értékítéleténél. Értékes hozzászólását köszönöm.”

 

15.38 Polt nem lát tisztán

Schiffer András Polt Pétert kérdezte arról, folyik-e nyomozás trafikügyben és Horváth András NAV feljelentése ügyében.

„Már tisztábban látunk, de még nem látunk tisztán” – válaszoltdodonait Polt Péter.

Nem vagyunk beljebb.

 

15.24 Orbán gratulált Ózd jobbikos polgármesterének

Mondván, lám, van egy település, ahol képes győzni az ellenzék.

Minderre az ad lehetőséget a miniszterelnöknek, hogy a jobbikos Mirkóczki Ádám a fejére olvassa: az önkormányzati választáson, ahol nem fideszes nyert, a kormánypárt megtámadta az eredményt.

Mirkóczki szerint a fideszesek az önkormányzati választások során sok helyen zsarolással csikarták ki az eredményt. Orbán “a becsületes politikusok nevében” visszautasította a vádat.

 

15.14 Orbán itt

A szocialista Gőgös Zoltán azonnali kérdésben támadja a miniszterelnököt, “luxusáfa az élelmiszerekre” címmel.

Orbán már a teremben, válaszol is, méghozzá azt, hogy nem emelkedik az áfa. Az, hogy egyéb új, “fogyasztási típusú” adó terheli-e pluszban az élelmiszert, számunkra nem derült ki a szóváltásból.

 

15.07 Rogán Kövérnek spannol

A házelnök nem tehetett mást, ki kellett vitetnie az EU-zászlót – ezt Rogán Antal mondta iménti sajtótájékoztatóján. „Ha a zászlót megengedi, akkor mást miért ne lehetne behozni, egy idő után a tárgyak valóságos kincsesbányája lenne az ülésterem.”

 

14.58 Kiderítettük, min rágott be Kövér

Hát nem az EU-zászlón, hanem azon, hogy az MSZP-s nők fölkiabáltak neki: „Ön összekeveri az Európai Uniót a Szovjetunióval!”

 

14.32 Répássy beszél, de mi Pornóapátiról szólunk

Míg Répássy államtitkár devizahiteles ügyben válaszol egy jobbikos interpellációra, fontos hírt kapunk. Íme.

A Hűség Falvai címet adományozhatja az Országgyűlés azoknak a nyugat-magyarországi településeknek, amelyek az I. világháborút követően fegyveres harcokkal és helyi népszavazások kikényszerítésvel érték el Magyarországhoz tartozásukat. Az erről szóló törvényjavaslatot Hende honvédelmi miniszter terjesztette be ma.

Ha átmegy a kezdeményezés, Szentpéterfa, Olmód, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti örülhet.

 

14.23 Tolmács kell Lázárhoz

“Az önök tanácsadói csődbe vitték az országot. Ez a különbség az önök és a mi tanácsadóink között.” Ezt a Századvég állami megrendeléseit felhozó szocialista Tóth Bertalan képviselő interpellációjára válaszolja Lázár János. Az überminiszter úgy számol, a szocik a maguk idején 17 milliárdot költöttek tanácsadó cégekre (volt köztük még amcsi is!), míg a Fidesz-kormány a Századvégre mindösze 9 milliárdot.

“Miniszter úr, nem értem, mit mond, tolmácsot kérek!” – ez Tóth kimódolt reakciója.

 

13.51 Rogán: Nem lövetünk ki szemet

A napirend előttiek végén is a tünti a téma.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ma Magyarországon működik a demokrácia, olyannyira, hogy “az emberek elmondhatják a véleményüket, amiért nem jár szemkilövés, és nem jár gumibot, nem úgy, mint 2006 októberében”.

 

13.37 Jobbikos Red Bullal

Ilyet láttunk az imént. Morális pálfordulás?

 

13.33 Bejöttek, kimentek

Putyinos, orbános narancspólóban tette tiszteletét az ülésteremben két szolidaritásos arc, Kónya Péter és eszmetársa.

Még a laptopjuk is olyan lett szegényeknek.

 

13.23 “Meghiúsul náluk a gyermekvállalás megvalósítása”

Forrás: Aradszki András, KDNP

Téma: fogy a magyar.

 

13.12 Kövér kivitette az EU-zászlót

“Tetszik tudni, ez itt a magyar nemzeti parlament” – ezt mondja Kunhalminak.

A házelnök dühös.

 

13.11 Kunhalmi fotózkodik

EU-s zászlóval, az ülésteremben. Lesz itt oszlatás(lásd még 12.49-es hírünket).

 

13.09 Viktor biztos nincs itt, azért mernek késni

Na, ezt meg egy, a piros társalgónak nevezett folyosón látogatókat fogadó fideszes képviselő közli nagyot nevetve földijeivel.

 

13.06 Tóbiás örül

„Biztatjuk és támogatjuk a tüntetőket” – ezt Tóbiás pártelnök mondta szintén egy sajttájon. Arról is beszélt a szocialisták vezére: üdvözli, hogy nem pártrendezvény készülődik, hanem civil megmozdulás.

Van időnk tudósítani minderről, ugyanis a patkóban csúszik a kezdés.

 

12.57 „Legyen, mondjuk, Félmegoldások Minisztériuma”

Mármint Varga Mihály tárcájának új neve – ezt a délután egykor kezdődő ülés előtti utolsó pillanatban még egy jót sajtótéjékoztató PM-es Szabó Tímea találta ki. Van alternatívája is, mármint az elnevezésre: Nagyot Mondok De Nem Történik Semmi Minisztériuma; ez már nem annyira trendi.

A téma amúgy a devizahitelek forintosítása. A PM mást akar, mint a kormány, naná, sokallja a 309 forinton realizált adóseurót, s ma hárompontos megoldási javaslatot nyújt be a Háznak, erről Tordai Bence beszélt Szabó Tímea jobbján. Hogy mi van abban a három pontban? Lényegében az, hogy ne lehessen kiköltöztetni otthonukból a bebukott adósokat, és két évre fel lehessen függeszteni a törlesztést.

 

12.49 Kunhalmi ma is oszlat?

A dolgozókat terhelő adók miatt élőláncot tervez mára a Parlament elé a Vasas Szakszervezeti Szövetség. Szószólójuk, Balogh Béla szintén arra kér mindenkit, hogy pártjelképeket, szimbólumokat ne használjon a megmozduláson.

Csóri Kunhalmi Ágnes tutira reszket, hogy ismét belengethesse az EU-s lobogót; ha szembejön a folyosón, ígérjük, rákérdezünk, tervez-e kalózkodni.

Nem emlékeznek? Az antinetadósokat is megzászlózta a szoci képviselő asszony – 22.22-es poszt.

 

12.47  Közfelháborodás Napját tart ma az, aki szerint érdemes közfelháborodni

Míg idebent büdzséznek a képviselők, odakint „az internetadó, az állami korrupció, az adó- és külpolitika ellen” tüntetnek majd pár (tíz)ezren. A Nem némulunk el csoport a Facebook-oldalán az internetadó visszavonását csak kommunikációs trükknek nevezik, és „igent mondanak Európára, a szabadságra, az átláthatóságra és a felelős kormányzásra”.

A szervezők kérnek minden csatlakozót, hogy párthoz köthető jelvényt, zászlót, transzparenst ne vigyen magával, „mert az esemény független és civil szerveződés”. A budapesti demonstráción túl lesz tünti vidéki helyszíneken, sőt állítólag Bristolban és Berlinben is. Íme egy térkép, ahol folyamatosan bővül a helyszínek listája folyamatosan bővül.

Néhány napja Vágó Gábor volt LMP-képviselő arról beszélt, hogy a kormánynak Brüsszeltől kell kérnie a NAV átvilágítását, különben  jön a polgári engedetlenség.

 

12.42 Önök milyen szert javasolnak a folyamatos ébrenlét érdekében a t. Ház tagjainak?

Kávé? Presszó? Dupla? Vagy tripla, mint Travoltának meg a hekkernek a Kardhalban? Vagy valami ennél is durvábbat? És melyiket kinek?

Tessék bekommentelni.

 

12.39 Valamit tolniuk kell a honatyáknak, meg a honnőknek

Különben kizárt, hogy bírják majd a strapát. Szorítunk nekik.

A Parlament, úgy általában, heti két-három napon ülésezik, ám most a jövő évi költségvetés van soron, így mind az öt munkanapon melózniuk kell a képviselőknek. Legalábbis azoknak, akik nem csupán a csekkolható szavazásokon ülnek majd a patkóban, hanem a vitákat is végighallgatják, netán szót is kérnek.


Borsos Lőrinc: Mozdíthatatlan ország

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik