Belföld

Mégis vásárnap lehet a vasárnap

Köztes megoldás születhet az üzletek vasárnapi zárva tartásáról a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) javaslata alapján - írja a Napi Gazdaság.

Dávid Ferenc a lapnak elmondta: indítványuk lényege, hogy a foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését önkéntes nyilatkozattételhez kötnék, amely nyomán a hétvégi munkáért plusz pihenőnap, a jelenleginél magasabb bérkiegészítés is járna. Az elképzelés kivitelezéséhez módosítani kell a hatályban lévő Munka törvénykönyvön, illetve a kereskedelmi törvényen is – tette hozzá a VOSZ főtitkára. 

Dávid Ferenc közölte: amennyiben a kormány támogatja az ötletet, úgy a VOSZ eláll a korábban már beígért népszavazás procedúrájának elindításától. A javaslatot szerdán ismertették a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkárával, Glattfelder Bélával, aki vállalta, hogy azt a csütörtöki kormányülésen előterjeszti.

„A jelenlegi nyitvatartási rendszer sok, a kereskedelemben dolgozó embernek biztosít munkát, az államnak pedig számottevő járulék- és adóbevételt jelent. A VOSZ felhívja a szigorítást/korlátozást kezdeményezők figyelmét arra, hogy akik a vasárnapi nyitva tartás megszüntetésére törekednek, azok a kereskedelmi alkalmazottak érdekei ellen dolgoznak, semmibe véve a fogyasztók szabad választási jogát, ezzel ráerőszakolva a vásárolni kívánó többségre a kisebbség által zajosan propagált igényt” – közölte korábban lapunkkal a Demján Sándor vezette szövetség.

Azt szeretnék, hogy a kereskedelemben dolgozó félmillió embernek biztos munkahelye legyen, és a vasárnapi vásárlás lehetősége továbbra is rugalmas megoldást biztosítson a hét közben dolgozóknak, alkalmazkodva a lakosság megváltozott életstílusához. A vasárnapi zárva tartást a kereskedelmi munkahelyek tudatos veszélyeztetésének tartják. Egyben leszögezik, hogy a népszavazási kezdeményezést szakmai alapon indítják, és nem pártokkal, hanem partnerszervezetekkel kívánják lefolytatni. 

A szaktárca egyeztetésén korábban a szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt amellett, hogy az üzletek, áruházak a vásárlók érdekeivel összhangban maradjanak nyitva vasárnap. A KDNP-hez köthető vasárnapi zárva tartás mellett kiálló Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke ugyankkor nem más, mint Szatmári Kristóf államtitkár édesanyja, aki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának elnöke is.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik