Belföld

Lázár ismerőseinek nem fog fájni a dohányadó

A dohányipari cégek milliárdokat fizethetnek be az államkasszába, persze van kivétel. Az új bevételi sávonként jelöli ki az adó mértékét, a Lázár Jánossal kapcsolatba hozható Continentalnak nem kell nagyon kinyitni a pénztárcát.

Szatmári Kristóf államtitkár nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a dohányipari vállalkozások 2015-ben úgynevezett egészségügyi hozzájárulást fizetnének, bevételeik alapján különböző mértékben.

Az új sarc kapcsán több furcsaság is szemet szúrhat: az egyik, hogy az egészségügy támogatására kitalált különadó szinte érintetlenül hagyja a Lázár János miniszterhez köthető Continental Dohányipari Zrt.-t, amely épp olyan sávban van bevételei alapján, hogy igazán nagy összegekről nem kell lemondania.

Az első becslések szerint a Philip Morris legalább 6,4 milliárdot, a British American Tobacco (BAT) 3,5 milliárdot, az Imperial Tobacco 1,7 milliárdot, míg a JTI Hungary 685 millió forintot fizethet be – írja a hvg.hu, kiemelve: az adó mértéke a Continentalnál tavalyi árbevételei alapján ezen összegek töredéke, mindössze 47 millió forint. Mindez úgy lehetséges, hogy az érintett vállalkozásoknak 30 milliárd forintos árbevételig csak 0,2 százalékos adókulcsot szab meg a javaslat, a nagy multik pedig már a felsőbb adósávok szerint adózhatnak.

További érdekes információ az üggyel kapcsolatban, hogy a javaslatot benyújtó Szatmári Kristóf államtitkár családjának összesen 12 trafikja van – az adó pedig a dohányipar több szereplőjét is érinti, a nemzeti dohányboltosokat nem.

Mai hír, hogy 70-80 forinttal is drágulhat a cigaretta a különadó miatt. Tóth Attila, a British American Tobacco kormányzati kapcsolati vezetője a Népszabadságnak elmondta: megdöbbentő, hogy olyan ágazatot adóztatnak meg, amelyben évek óta nem keletkezett extraprofit.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik