Belföld

Egyelőre nem lesz békemenet Amerika ellen

Azt a látszatot keltené, hogy nekirontanak Magyarország szövetségesének – mondta a fideszes civilszervezet alapítója. A CÖF szerint Goodfriendnek feljelentési kötelezettsége lenne, de az általunk megkérdezett ügyvéd szerint ez nincs így.

A Civil Összefogás Fórum egyelőre nem szervez békemenetet „a nemzeti szuverenitás védelmében”, mert úgy vélik, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közti nézeteltérések elsősorban diplomáciai úton rendezhetők – jelentette ki Fricz Tamás, a CÖF alapítója csütörtökön. Fricz a békemenetet „egyfajta végső megoldásként” említette, amely most kontraproduktív lenne, azt a látszatot keltené, hogy nekirontanak Magyarország szövetségesének.

Csizmadia László, a CÖF másik alapítója úgy véli, hogy az Egyesült Államok a Déli Áramlat gázvezeték, a paksi atomerőmű és a keleti nyitás politikája miatt hozta kellemetlen helyzetbe a kitiltási üggyel Magyarországot.

Ifj. Lominci Zoltán, a kormánypárti szervezet szóvivője arról beszélt, hogy a magyar törvények szerint nemcsak a korrupció büntetendő, hanem az is, ha valaki elmulasztja bejelenteni a tudomására jutott korrupciós cselekményt. Az amerikaiak ezt nem tették meg, ezért a CÖF feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Lomnici, aki egyébként alkotmányjogász, a Magyar Nemzet csütörtöki számában azt nyilatkozta, hogy az amerikai ügyvivő, André Goodfriend „végzetes hibát követett el” azzal, hogy elhagyta az amerikai nagykövetség területét, mert a magyar jogszabályok szerint ezzel feljelentési kötelezettsége keletkezett.

Fazekas Tamás ügyvéd a Hír24 megkeresésére elmondta, hogy Lomnici felvetései nem teljesen helytállóak, mert bár a nagykövetség nemzetközi jog szerint sérthetetlen, nem minősül az Egyesült Államok területének. Feljelentési kötelezettsége pedig magyar hivatalos személynek van, külföldinek nincs, ráadásul a magyar jog tekintetében André Goodfriend még külföldi hivatalos személynek sem minősül, hanem diplomata, akikre más szabályok vonatkoznak.

André Goodfriend a Twitteren annyit közölt a CÖF szándékával kapcsolatban, hogy “mindig érdemes olvasgatni” a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó bécsi egyezményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik