Belföld

Akadozik a minisztérium rendszere

Mától lehet benyújtani a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó uniós pályázatokat, a rendszer azonban döcög.

Az első kiírások október 10-én jelentek meg a palyazat.gov.hu oldalon. Itt lehetett letölteni a dokumentációt, és mától már visszatölteni is ugyanitt lehet az elkészült pályázatokat.

Az elmúlt napokban terhelési teszteknek vetették alá a rendszert, az NGM tehát bízott abban, hogy minden gördülékenyen megy majd. Ez egy teljesen új rendszer, ezért számos hiba előfordulhat, mint ahogyan elő is fordult már ma, pedig csak délelőtt 10 óra óta lehet elküldeni a szükséges dokumentumokat – írja a Napi.hu. 

A változtatás célja az volt, hogy senki ne juthasson információhoz a pályázatokkal kapcsolatban az előtt, hogy a kiírásuk megtörtént. Fontos lehet ez például a kapacitásbővítéses pályázatok esetében, mert ebben az esetben beérkezéses sorrend alapján döntenek a támogatásról.

Pályázni lehet a 25 évnél fiatalabb, szakképesítéssel nem rendelkezők munkához juttatásának támogatására, erre az ifjúsági garanciaprogram ad lehetőséget, és a rugalmas foglalkoztatást támogató kezdeményezésekre is. Ugyanígy van kiírás a fiatal vállalkozók számára, de más működő kis- és középválllakozások számára is.

Bár az igazi roham januárban jöhet, már most problémák adódtak a feltöltésekkor. Nem mindig sikerült csatolni a kért dokumentumokat, más esetekben a feltöltés megszakadt, ezért nem lehetett a teljes pályázati anyagot feltölteni. Kísértetiesen emlékeztet a jelenlegi helyzet a lakossági energiahatékonysági pályázatok beadásánál tapasztalthoz. Akkor összeomlott az informatikai rendszer.

Az NGM pályázatkezelési osztályvezetője, Milos Katalin elmondta, hogy az előző időszak pályázatai most futnak ki, de még ezekkel is dolgozni kell. Az új periódus 9 pályázata mától szintén aktuális. Egy pályázat esetében már biztos, hogy az igény sokkal nagyobb, mint a rendelkezésre álló forrás. Itt a 8.5 milliárdos forrásra, mintegy 18,5 milliárdos igény mutatkozik.
Probléma továbbá, hogy az Operatív Programok társadalmi egyeztetése nem történt meg, pedig ezeket is benyújtjuk Brüsszelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik