Belföld

Az oroszok emberének nevezték Orbánt

A Vedomosztyi című orosz lap szerkesztőségi cikke „A mi emberünk Budapesten” címmel közölt cikket a Déli Áramlat megépítése kapcsán Orbán Viktorról.

Az orosz üzleti lap emlékeztet: az EU a Déli Áramlat gázvezeték megépítésére a Gazprom projektjeként tekint és ellenzi azt, ennek ellenére a magyar kormány kitart a terv mellett – írja a portfolio.hu. “Orbán Magyarországon nem csak a parlamentet, hanem a helyi önkormányzatokat és a média jelentős részét is irányítja, ráadásul a központi bankot jobb keze, a volt gazdasági miniszter vezeti. Retorikája jobboldali populista és Európa-ellenes, a tradicionális nemzeti értékekre fókuszál” – idézik az orosz lapot, amely emlékeztet: Orbán többször is szimpátiáját fejezte ki Putyin politikájával kapcsolatban.

Jelzik: hiába a magyarok oroszbarát intézkedései, mivel az ország nem rendelkezik fekete-tengeri kijárattal, Bulgária fontosabb stratégiai partnerük lehet.

A Vedomosztyi szerint bármennyire Putyin-barát a magyar vezetés, Magyarország még egyszer sem használta vétójogát az Oroszországot sújtó szankciók bevezetésének megakadályozására. A lap meglátása szerint a Déli Áramlat sorsa nem a törvényi szabályozáson, hanem az ukrán válság megoldásán múlik, ezen a területen viszont az EU nem elégedett Oroszország intézkedéseivel.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik