Gazdaság

Olcsó amerikai gáztól retteg Putyin Európában

A Reuters egy érdekes eszmefuttatást közölt arról, hogy az USA hogyan állíthatja szembe Putyin államával az olcsó amerikai gázt Európában.

Amíg Putyin állama átláthatatlan módon, adott esetben korrupcióval együtt használja a gázt saját politikai és gazdasági érdekei elősegítésére Európában, addig az USA demokratikus államként mindezt nem teheti meg. A Fehér Háznak nincs állami gázcége, mint a Kremlnek a Gazprom. Az USA állama nem utasíthat amerikai energiavállalatokat arra, hogy milyen áron adják a gázt, szemben Putyin rendszerével – írta a Reuters blogján Leslie Palti-Guzman elemző. 

Mindeközben

A néhány éve kitört palagáz-forradalom viszont új eszközt adott az USA kezébe, amit ha jól használ, megtörheti az orosz egyeduralmat az európai energiapiacon. Bár a konkrét gázszállítások az amerikai vállalatokra tartoznak, az USA minden erejével azon lesz a következő öt évben, hogy a szabadpiacon értékesített amerikai gáz megfelelő alternatívát kínáljon Európának az orosz gázfüggőséggel szemben.

Hajón érkezik az amerikai gáz

A lap szerint az amerikai palagáz-forradalom miatt az USA-nak bőven lesz olcsó cseppfolyós palagáza, amivel elláthatja az európai piacokat is. Arra emlékeztetnek, hogy az USA még energiabehozatalra szorult néhány éve, most viszont a világ legnagyobb cseppfolyós gáz (LNG) exportőrévé zárkózhat fel Ausztrália és Katar mögé. A lap szerint az amerikai energiavállalatok már gőzerővel dolgoznak azon, hogy 2016-tól hajón cseppfolyós gázt szállítsanak Európába. Számukra ez óriási üzlet, Európa az egyik fő felvevőpiacuk lehet.

Bár az USA is nyilvánvalóan használja a gázt saját gazdasági és politikai érdekeinek elősegítésére, ezt nyilvánosan és átláthatóan teszi. A lap szerint éppen ezen, az átláthatóságon és a nyilvánosságon fog alapulni az új energiapiaci felállás Európában, ami hozzá fog járulni a biztonságos gázellátáshoz az egész világon. A Reuters, amely a cikkét egy magyar képpel, a százhalombattai Mol-finomítóval illusztrálja, leszögezi: a mostani tél lehet az utolsó, hogy Oroszország sikeresen keltett feszültséget a gáz árával Európában.

Ezért fontos az amerikaiknak a horvát LNG-terminál

Az amerikai gáz csak hajón érkezhet Európába. Magyarországra a tervezett horvát LNG-terminálon vagy az ezzel összekötni tervezett, lengyel balti terminálon keresztül jöhetne amerikai gáz. A tervek szerint a horvát LNG-terminál legkorábban 2018-ra lehet készen, a költségét 630 milllió euróra becsülik. Ezzel kapcsolatos hír, hogy az amerikaiakat aggasztja, hogy a magyar Mol olajtársaság a Gazpromnak akarja eladni a horvát INA-ban meglévő 49 százalékos részesedését. Friss hír, hogy Horvátország 5 millió eurót kap az EU-tól a Krk-szigeteki LNG terminál fejlesztésére. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik