Gazdaság

Az orosz függőséget erősíti a magyar kormány

A Financial Times írása szerint a Déli Áramlat gázvezeték és a paksi bővítés együtt kiszolgáltattá teszi Magyarországot. Orbán Viktor szerint Amerika a két ügy miatt nyomás alatt tart minket.

Magyarországot nem érdeklik a brüsszeli figyelmeztetések, beleállt az orosz hátterű Déli Áramlat gázvezeték megépítésébe – írja a Financial Times. A lap emlékeztet, hogy a magyar országgyűlés törvényt fogadott el, amely szélesre tárja a kapukat a beruházás előtt, ezzel a magyar energiapolitika az Oroszországtól való nagyobb függőség irányába mozdult.

Noha az Európai Bizottság jelezte azt is, hogy a beruházással kapcsolatban minden részletet nyilvánosságra kell hozni, a magyar kormány azt mondta, ezt megteszik majd, ha itt lesz az ideje. A bolgár kormány ellen már indult eljárás, amiért a gázvezeték ottani építésével kapcsolatos megállapodások megsértették az uniós jogot.

A Déli Áramlat beruházása az EU-s szabályokkal összhangban nem valósítható meg, mivel a Gazpromnak 50 százalékos részesedése van az infrastruktúrában, az ellátásban pedig monopóliuma. Magyarország az egyike annak a négy EU-tagállamnak, melynek területén keresztülhalad a gázvezeték, melynek célja, hogy kikerüljék Ukrajnát, ezzel megakadályozzák, hogy az ország meggátolja a gáz eljutását Európába.

A projekt kritikusai szerint a magyar energiapolitika Oroszország érdekkörébe kerül. Budapest szeptemberben a gáztározók feltöltéséről írt alá szerződést a Gazprommal, néhány nap múlva pedig leállították a magyar gázszállítást Ukrajnába. Korábban a kormány háromezermilliárd forintos megállapodást kötött Oroszországgal a paksi atomerőmű új blokkjának felépítéséről. Mindeközben Orbán megkérdőjelezi az EU intézkedéseit Oroszországgal szemben.

A lap által idézett elemző szerint a kisebb országok profitálhatnak ugyan egy ilyen gázvezeték meglétéből, de a Déli Áramlat megépítése és a paksi bővítés együtt aggasztó eltolódást mutat az oroszoktól való függés irányába. Szél Bernadett, az LMP képviselője a Financial Timesnak elmondta, hogy itt nem csak energiáról van szó, hanem külpolitikáról is. A Déli Áramlatnak akkor lenne értelme, ha nem orosz gáz érkezne rajta, de így csak szorosabbra fonja a kapcsolatot Oroszországgal, ami ijesztő Magyarország számára – mondta a képviselő.

A magyar külügyminisztérium idézett álláspontja szerint a Déli Áramlat gázvezeték növeli Európa energiaellátásának biztonságát, így összhangban van az EU célkitűzéseivel.

Orbán: Amerika nyomás alatt tart minket

Az Egyesült Államok nagy nyomás alatt tartja Magyarországot a Déli Áramlat földgázvezeték és a paksi atomerőmű bővítésének ügye miatt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Münchenben a bajor kormányzó konzervatív CSU-hoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány székházában tartott előadása után, a hallgatóság kérdéseire válaszolva.

A Magyarország és az Egyesült Államok, illetve Oroszország viszonyára vonatkozó kérdésekre Orbán elmondta, hogy a vezeték és az erőműbővítés is gazdasági kérdés, de az ukrán-orosz konfliktus révén belekerült egy “geopolitikai, katonapolitikai, biztonságpolitikai térbe”. Washington mindkét ügyet az “Oroszországhoz való közeledésként értelmezi”, holott “mi nem akarunk közeledni senkihez sem, és nem is akarunk távolodni senkitől“, és nem “oroszbarát”, hanem “magyarbarát politikát folytatunk” – mondta a kormányfő az MTI tudósítása szerint.

Hangsúlyozta, a Déli Áramlat megépítése és a paksi bővítés is a nemzet érdekét szolgálja.


TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik